Saptamana trecuta am vizitat sediul nostru din Kiev. Principalul obiectiv al acestei vizite a fost, de a observa indeaproape situatia actuala, astfel incat sa pot lua cea mai buna decizie privind continuarea business-ului de acolo. Decizia pe care urma sa o iau, nu doream sa fie influentata in baza informatiilor furnizate de presa, ci imi doream mai mult. Sa fiu implicat direct in atmosfera de acolo si sa-mi formez propriile opinii. Multi din clientii nostrii, au fost direct influentati de situatia din Ucraina, retregandu-se de pe piata. Au aparut intrebari precum: “Cum putem noi intervenii astfel incat situatia sa nu ne impacteze?” “Putem merge mai departe?” Credeam ca intalnirile personale cu clientii, colegii si partenerii, ar fi putut sa-mi permita, gasirea unor raspunsuri.
Cand mi-am anuntat familia ca urmatoarea delegatie urma sa fie in Kiev, fetita mea a inceput sa planga, spunand: “Tata, nu merge acolo, te vor impusca!”. Mi-a fost extrem de dificil sa-i explic ca nu trebuie sa-si faca griji, mai ales cand stirile anuntau tot mai multe decese.
Asadar, cum a fost vizita acolo si care sunt raspunsurile intrebarilor mele?
Am zburat din Viena cu un Boeing aproape gol- eram 19 persoane, plus echipajul. Am aterizat in Kiev/Borispol. Cladirea noua a terminalului era lipsita de orice activitate. Totul era pustiu.
Kiev-ul arata normal, avionul gol si pustietatea aeroportului, erau doar indicatoare a faptului ca lucrurile nu erau tocmai ok. Orasul era lipsit de orice semn conflictual. In schimb puteai distinge diferenta in momentul in care interactionai cu oamenii de aici. Starea lor generala era intunecata – aproape toata lumea suferea de pierderea unui prieten sau a unei cunostinte. Datorita scaderi valutare a monedei nationale Hryvnia, preturile cresc iar salariile scad, lucru care impacteaza si mai rau intreaga populatie.
Pare ca situatia nu se va imbunatatii deodata dar nici in viitorul apropiat. Chiar daca vor reusi sa inlature conflictul armelor, anul acesta, va dura ani intregi pana la o revenirea adecvat. Ce se va intampla mai departe si cat de mult va dura revenirea, sunt doar intrebari pentru globul de cristal.
Cu o experienta de peste 20 de ani in conducerea de afaceri internationale, care te pun in fata multor diferente culturale si diferente legislative, ai putea crede ca esti pregatit pentru o situatie ca aceasta. Dar adevarul este ca nu v-ati putea imagina cat de dificil este sa fii martorul acestor primejdii ce imprejmuiesc mediul de afaceri si ce incertitudini se nasc pentru fiecare angajat in parte. Si totusi, oamenii continua sa traiasca si sa se adapteze noii lumi si asta trebuie sa faca si afacerea noastra.
Deci, ce trebuie sa facem noi pentru ca afacerea noastra sa continue in Ucraina in aceste conditii?
Multe companii au ales sa-si opreasca activitatea din Ucraina, incepand procesul de lichidare. In acest moment, aceasta este cea mai infloritoare activitate pe care o desfasuram acolo, sa ajutam in procesul de lichidare, proces ce se desfasoara pe un termen lung.
Se gasesc multi furnizori ce ofera un “serviciu special” – iti cumpara firma, ii schimba numele si persoana de conducere, de aici “se ocupa de afacere”. Este un serviciu mult mai ieftin si rapid decat lichidarea, dar ce poate presupune acest “se ocupa”? Nominalizarea unei persoane oarecare (destul de des, o persoana fara adapost) in calitate de manager, aceasta fiind masura prin care se opresc din executarea obligatiunilor fiscale si juridice ale companiei, lansadu-le sa dispara. Autoritatile fiscale din Ucraina au inceput recent sa se focuseze mai mult pe aceste situatii, investigandu-le indeaproape. Nu cred ca orice manager de companie sau vreun consiliu de administratie ar decide sa aleaga Ucraina pentru o astfel de soarta, cu atat de multe imprevizibile riscuri si cu un potential major de-ati strica reputatia pe termen lung pe orice piata.
Fiind o fire optimista, consider ca situatiile dificile si provocatoare se traduc prin oportunitati. Multe companii au investit intens in piata Ucrainiei si daca ei decid sa lichideze, vor plati de doua ori – o data pentru lichidare si a doua oara pentru reintrarea pe piata in viitor.
Prilej cu care noi vom incepe sa oferim un nou pachet de servicii, dedicat acestor tipuri de companii – hibernarea companiilor. Ne vom ajuta clientii sa-si minimalizeze costurile, continuand sa-si mentina afacerea in Ucraina, ne vom ocupa de contabilitate, taxe si aspecte legale ale intregii entitati, pentru a mentine compania intr-o pozitie stabila de-a lungul perioadei dificile. O data ce situatia, incepe sa se imbunatateasca, clientul poate repune in actvitate compania de unde s-a oprit. Este o solutie rentabila si are un real unic avantaj – nu afecteaza reputatia companiei, mai ales pe piata ucrainiana si nici in fata autoritatilor locale.
Multi manageri si lideri se afle in pragul luarii unei decizii in legatura cu urmatoarea etapa ce trebuie parcursa in piata. Indiferent de decizia pe care o vor lua, privind evolutia companiei, pe viitor, eu le urez mult success. Desigur, ma puteti contacta pentru a povesti mai multe despre experientele ce le intampinati pe aceasta piata dificila.
Sper ca pierderile de vieti omenesti sa aiba un sfarsit cat mai curand si ca Ucraina va avea cat mai curand parte de lideri de incredere, care vor conduce tara de la aceasta dezordine. Populatia Ucrainei cu siguranta merita perspective mai bune pentru viitor.
Jiří Majer CEO Accace Group jiri.majer@accace.com