In prima faza Fisele Fiscale de atunci au fost transformate in Formularul 205 in anul 2013. Astfel declararea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit devenea obligatorie, a fi facuta prin formularul 205. Acesta este momentul in care angajatorii au avut pentru prima data oportunitatea depunerii formularului in mediul online, pe portalul ANAF folosind semnatura electronica.
In anul 2014 reglementarile introduse de ANAF prin Ordinul comun al Ministerului de Finante, Ministerului Muncii si al Ministerului Sanatatii, nr. 1977/2757/1580/2013, publicat in Monitorul Oficial nr. 57 din 23 ianuarie 2014 vin in ajutorul angajatorilor si stabilesc ca impozitul calculat si retinut pe fiecare beneficiar de venit se va face lunar si in declaratia fiscala unica 112.
Astfel informatiile au fost inserate de asemenea in declaratia unica lunara 112, impreuna cu toate contributiile sociale aferente calculului lunar de salarizare. Putem identifica acest pas ca definitoriu in procesul de eficientizare maxima a declararii informatiilor cu privire la impozitului pentru fiecare beneficiar de venit. El a fost ultimul element care lipsea din proces pentru ca scopul final sa fie indeplinit: eliminarea declararii acestor venituri printr-o declaratie separata, catre stat.
De subliniat este ca pentru veniturile aferente anului 2014 angajatorii au avut in continuare obligativitatea de a depune formularul 205.
Insa incepand cu veniturile anului 2015 , declaratia 205 va disparea din lista obligatiilor declarative ale angajatorilor. Toate datele legate de retinerile pe impozit vor fi inregistrate in sistemul de stat in baza continutului Declaratiei fiscal unice 112, care se depune lunar.
Intregul proces de eficientizare descris mai sus a fost foarte apreciat de catre angajatori.
In plus, faptul ca exista un singur punct de referinta in aceea ce priveste declararea contributiilor sociale lunare si a celor legate de impozitele retinute pentru fiecare beneficiar de venit aduce cu sine o mai mare acuratete atunci cand aceste date trebuie verificate si validate atat pentru angajator cat si pentru autoritati.
Daca luam anul 2013 ca referinta pentru inceperea „modernizarii” fiselor fiscale, putem spune ca statul Roman a reusit ca in decurs de 3 ani sa unifice toate taxele incluse in procesul de salarizare intr-o singura declaratie lunara si sa degreveze angajatorii romani de obligativitatea depunerii unei declaratii in plus, chiar daca aceasta era anuala.
Accace atrage insa atentia asupra faptului ca angajatorii au in continuare obligatia de a elibera, la cererea angajatilor, o adeverinta de venit privind datele anului trecut, document a carui forma si continut sunt lasate la latitudinea companiilor, insa trebuie sa contina urmatoarele elemente: datele de identificare ale contribuabilului, venitul realizat in cursul anului, deducerile personale acordate si impozitul calculat si retinut.
Contact Cojocariu Maria Payroll Manager Telefon: +40 314 050 440 Email: maria.cojocariu@accace.com