Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
CALCULATOR SALARII
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar

Impactul modificării salariului minim brut pe economie

11 martie 2025

Salariul minim pe economie s-a modificat periodic de-a lungul timpului, astfel încât angajatorii au fost nevoiți să se adapteze rapid într-un context fiscal în perpetuă schimbare. În acest material analizăm impactul modificării salariului minim brut pe economie și implicațiile acesteia asupra salarizării și administrării angajaților.

Ce impact are majorarea salariului minim?

Majorarea salariului minim pe economie are numeroase implicații în sfera salarizării și administrării de personal, impactați fiind atât angajatorii, cât și angajații. Printre implicațiile adiacente, putem preciza majorarea anumitor sume achitate către bugetul de stat sau diminuarea impozitului salarial reținut, prin majorarea deducerii de bază, pe care, însă, le vom detalia în continuare.

1. Deducerea de bază

Potrivit Art. 77, din Legea 227/2015, salariații au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază. Deducerea personală de bază se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut.

Prin urmare, odată cu majorarea salariului minim brut, deducerea personală se va aplica pentru veniturile de până la 6.050 lei brut și va depinde și de numărul persoanelor aflate în întreținerea salariaților.

Pentru un angajat al cărui venit este 4.050 lei, deducerea va fi:

  • 810 lei pentru salariații fără persoane în întreținere (20% din 4.050 lei), comparativ cu 740 lei, echivalentul a 20% din 3.700 lei;
  • 1.013 lei pentru salariații cu o persoană în întreținere(25% din 4.050 lei), comparativ cu 925 lei, echivalentul a 25% din 3.700 lei;
  • 1.215 lei pentru salariații cu 2 persoane în întreținere (30% din 4.050 lei), comparativ cu 1.110 lei, echivalentul a 30% din 3.700 lei;
  • 1.418 lei pentru salariații cu 3 persoane în întreținere (35% din 4.050 lei), comparativ cu 1.295 lei, echivalentul a 35% din 3.700 lei;

2. Baza de calcul a concediilor medicale

Baza de calcul a concediilor medicale este plafonată la 12 salarii minime pe economie, lunar, conform prevederilor legislative în vigoare.

 În consecință, începând cu 1 ianuarie 2025, acest plafon a crescut de la 44.400 lei la 48.600 lei, astfel încât, pentru salariații care au realizat venituri brute de până la 48.600 lei, acestea vor putea fi luate în considerare la calculul indemnizației pentru concediul medical.

3.Indemnizația de Internship

Conform prevederilor Legii nr. 176/2018, indemnizația pentru internship trebuie să fie cel puțin egală cu 50% din valoarea salariului minim pe economie, fiind stabilită proporțional cu numărul de ore lucrate. Prin urmare, începând cu luna ianuarie 2025, indemnizația de internship crește de la nivelul de 1.850 lei, la 2.025 lei.

4. Contribuția Asiguratorie de Muncă

Taxa suportată de companii se majorează odată cu salariul brut, companiile fiind nevoite sa achite către stat aproximativ 91 lei per salariat, pentru un venit brut de 4.050 lei, comparativ cu 83 lei, taxa aferentă unui venit brut de 3.700 lei.

5. Contribuția la Fondul de handicap

Conform legii 448/2006, Art. 78, alin. (2), autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puţin 50 de angajaţi, au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi.

Dacă aceste locuri nu sunt ocupate, angajatorii trebuie să plătească, lunar, 4.050 lei pentru fiecare loc de muncă neocupat destinat persoanelor cu dizabilități, comparativ cu ultima parte a anului 2024, unde suma achitată era în valoare de 3.700 de lei.

O altă opțiune, potrivit Art. 78, alin. (3), punctul (b), ar fi ca angajatorii să plătească, lunar, către bugetul de stat o sumă reprezentând echivalentul a minimum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu diferenţa să achiziţioneze, pe bază de parteneriat, produse şi/sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate în unităţi protejate autorizate.

Prin urmare, majorarea salariului minim generează automat și creșterea costurilor aferente locurilor de muncă destinate persoanelor cu dizabilități, dar neocupate. Aceste sume sunt direcționate integral către bugetul de stat sau în proporție de 50%, în funcție de opțiunea angajatorilor, dacă decid achiziționarea de produse sau servicii de la unitățile protejate.

Asigură-te că afacerea ta rămâne conformă și bine pregătită pentru aceste schimbări. Contactează-ne pentru soluții adaptate nevoilor tale.

Alina Pascu| Payroll Team Leader Accace Romania

CALCULATOR SALARII
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram