Din data de 17 martie, intra in vigoare prevederile Legii 15/2016 privind modificarea si completarea legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului de tutun, act normativ prin care se interzice fumatul in spatiile publice inchise. Prin spatiu public inchis se intelege orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.
De asemenea se interzice fumatul in toate spatiile publice inchise, spatiile inchise de la locul de munca, mijloacele de transport in comun, locurile de joaca pentru copii (spatiu inchis sau in aer liber, destinat utilizarii de catre copii), in unitatile sanitare, de invatamânt, precum si in cele destinate protectiei si asistentei copilului, de stat si private.
De prevederile acestei legi sunt afectati si angajatii, respectiv angajatorii. La locul de munca este interzis fumatul si cand facem referire la locul de munca, acesta implicand orice spatiu inchis care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.
Dupa intrarea in vigoare a noii legi, angajatii vor putea fuma doar in spatii deschise (neacoperite).
Salariatilor care incalca interdictia de a fuma in spatiile inchise de la locul de munca, li se vor aplica sanctiunile disciplinare prevazute de Codul muncii (avertisment scris, retrogradare, reducerea salariului, concediere). Masurile aplicate nu vor fi insa disproportionate in raport cu fapta savarsita.
Pe de alta parte, angajatorul va avea obligatia de a completa dispozitiile Regulamentului intern, inclusiv prin inserarea sanctiunilor prevazute pentru incalcarea interdictiei si totodata va putea stabili daca sunt acceptate pauze de fumat si care va fi durata acestora.
O alta obligatie a angajatorului consta in marcarea spatiilor cu indicatoare prin care sa se indice «Fumatul interzis» si folosirea simbolului international, respectiv tigareta barata de o linie transversala.
Contraventiile si sanctiunile prevazute de lege, se vor aplica dupa caz, de catre persoane imputernicite in acest sens de catre Ministerul Sanatatii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, reprezentanti ai politiei locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne.