Daca intentionati sa infiintati o companie in 2016, e bine sa stiti mai multe despre ce impozit veti plati pe venitul / profitul generat.
In prezent, in Romania exista doua sisteme de impozitare a veniturilor si profiturilor companiilor – impozitarea pe venitul microintreprinderilor si impozitarea profitului societatilor care nu sunt considerate microintreprinderi din punct de vedere fiscal.
Mai jos, sunt detaliate informatiile legate de impozitarea microintreprinderilor, asa cum sunt ele definite de noul Cod Fiscal in vigoare de la 1 ianuarie 2016 (Legea nr. 227/2015).
Criteriile de incadrare in regimul de taxare specific microintreprinderilor:
- societatea nou infiinatata sau care a realizat la finele exercitiului anterior venituri impozabile mai mici de 65.000 euro la cursul de la sfarsitul exercitiului iar ponderea serviciilor de consultanta si management NU este mai mare de 20% in total venituri; si
- capitalul social al societatii nu este detinut de stat sau de alte institutii publice; si
- societatea nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti.
Societatile care NU sunt considerate microintrepinderi din punct de vedere fiscal:
- desfasoara activitati in domeniul bancar
- desfasoara activitati in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii
- desfasoara activitati in domeniul jocurilor de noroc
- desfasoara activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor petroliere si gazelor naturale
Ce se intampla cu societatile nou infiintate?
- societatea nou-infiintata este obligata sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal (daca nu desfasoara activitatile enumerate la inceput care exclud regimul de taxare pentru microintreprinderi)
- prin exceptie, persoana juridica romana nou-infiintata care, la data inregistrarii in registrul comertului, are subscris un capital social reprezentand cel putin echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro poate opta pentru plata impozitului pe profit
Cum se calculeaza impozitul?
- Cota de impozitare pe venitul microintreprinderii este de 3%
- Incepand cu 2016, o microintreprindere cu un salariat este impozitata cu o cota de 1% pentru primele 24 luni de activitate daca asociatii/actionarii nu au mai detinut titluri financiare la alte persoane juridice. Cota de impozitare de 1% se va aplica pana la sfarsitul trimestrului in care se incheie perioada de 24 de luni
Atentie! Pentru a putea plati impozitul de 1%, microintreprinderea trebuie sa angajeze cel putin un salariat in termen de 60 de zile de la inregistrarea firmei. Prin salariat se intelege persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga, potrivit Legii nr. 53/2003 – Codul muncii. Sunt acceptate si contractele de munca cu timp partial, atata timp cat fractiunile de norma insumate reprezinta echivalentul unei norme intregi. Mai mult, pot fi asimilate aici si contracte de administrare sau mandat in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa, din care se scad:
- veniturile aferente costurilor stocurilor de produse si serviciilor in curs de executie
- veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale
- veniturile din subventii
- veniturile din provizioane, ajustari pentru depreciere sau pentru pierdere de valoare, doar daca au fost recunoscute in categoria cheltuielilor nedeductibile la calculul profitului impozabil
- veniturile realizate din despagubiri de la societatile de asigurare/reasigurare
- veniturile din diferente de curs valutar
- valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturarii
- veniturile obtinute dintr-un stat strain cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, daca acestea au fost impozitate in statul strain.
…Si la care se adauga
- valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturarii
- in trimestrul IV diferenta favorabila dintre veniturile din diferente de curs valutar si cheltuielile din diferente de curs valutar, inregistrate cumulat de la inceputul anului
- anumite rezerve reduse sau anulate (din reevaluare, din facilitati fiscale), care au fost deduse la calculul profitului impozabil si nu au fost impozitate in perioada in care microintreprinderile au fost si platitoare de impozit pe profit
Obs: Prin diferente de curs valutar se inteleg acele diferente calculate pentru decontarea creantelor si datoriilor in valuta, si cele pentru diferentele creantelor si datoriilor cu decontare in functie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora
In cazul in care o microintreprindere achizitioneaza case de marcat, valoarea de achizitie a acestora se deduce din baza impozabila, in conformitate cu documentul justificativ, in trimestrul in care au fost puse in functiune.
Cum se declara?
Modificarea regimului de la impozit pe profit la impozit pe venit se comunica organului fiscal pana la 31 martie inclusiv a anului urmator.
Persoanele juridice care se infiinteaza in cursul unui an fiscal trebuie sa comunice organului fiscal aplicarea regimului microintreprinderilor in termen de 30 de zile de la infiintare, mentiunea din cererea de inregistrare la registrul comertului nemaifiind suficienta.
Calculul si plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul.