In Monitorul nr. 658 din data de 29 august 2016 a fost publicata Ordonanta 22/2016 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/1999 privind unele masuri pentru prevenirea incapacitatii de plata.
Conform acestei actualizari, persoanele juridice vor avea obligatia sa intocmeasca si sa depuna in varianta electronica situatia privind sumele restante mai vechi de 30 de zile de la emiterea facturii fiscale sau de la scadenta, daca scadenta este clar specificata, catre orice creditor, respectiv de la orice debitor, persoana juridica, dupa caz, cu sediul in Romania.
Situatia va trebui sa cuprinda urmatoarele informatii:
a) Elemente de identificare a calitatii de debitor:
- denumirea, sediul social si codul fiscal;
- denumirea, sediul social si codul fiscal ale creditorului;
- numarul, data emiterii, scadenta, daca este clar specificata, valoarea si soldul facturii ce urmeaza sa fie platita creditorului.
b) Elemente de identificare a calitatii de creditor:
- denumirea, sediul social si codul fiscal;
- denumirea, sediul social si codul fiscal ale debitorului;
- numarul, data emiterii, scadenta, daca este clar specificata, valoarea si soldul facturii ce urmeaza sa fie incasata de la debitor.
Societatile trebuie sa monitorizeze atent aceste restante, deoarece aceste situatii trebuie actualizate in decurs de o zi lucratoare de la momentul oricarei modificari survenite.
Guvernul ar trebui sa publice, in termen de 30 zile (adica pana la finalul lunii septembrie 2016), normele de aplicare a ordonantei, care sa aduca mai multe detalii privind procedura de depunere a acestei situatii.
Societatile risca amenzi intre 500 si 5,000 de lei pentru netinerea, neactualizarea si netransmiterea acestei situatii. Contraventiile vor deveni aplicabile in termen de 30 zile de la data publicarii (mai clar, vor fi aplicabile incepand cu 29 septembrie 2016).