Luand act de propunerea Guvernului pentru prelungirea starii de urgenta, precum si de Hotararea CSAT nr. 51/2020, Presedintele a semnat marti, 14 aprilie 2020, decretul privind prelungirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei.
Astfel, incepand de astazi, starea de urgenta se prelungeste cu 30 de zile pe intreg teritoriul Romaniei, stare instituita initial prin Decretul nr. 195/2020. Decretul privind prelungirea urmeaza sa se publice in Monitorul Oficial si va intra in vigoare in data de 15 aprilie.
In acest context, Ministerul Finantelor Publice impreuna cu ANAF au anuntat, in cadrul unui comunicat de presa din data de 14 aprilie, o serie de masuri in vederea sprijinirii mediului de afaceri, dar si pentru sustinerea conformarii voluntare.
Noile masuri fiscale prevad urmatoarele:
- Contribuabilii platitori de impozit specific pe activitati, pentru anul 2020, nu datoreaza impozit specific pentru perioada in care acestia intrerup activitatea, total sau partial, pe perioada starii de urgenta;
- Termenul de depunere a situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar 2019, respectiv a raportarilor contabile anuale incheiate la 31 decembrie 2019 se proroga pana la data de 31 iulie 2020, inclusiv;
- Modul de calcul al platilor anticipate pentru contribuabilii platitori de impozit pe profit care aplica sistemul anual de plata a impozitului pe profit cu plati anticipate se modifica, in sensul stabilirii nivelului acestora la valoarea stabilita pe baza calculului trimestrial curent, fata de 1/4 din impozitul anului precedent (actualizat cu indicele preturilor de consum estimat cu ocazia elaborarii bugetului initial al anului pentru care se efectueaza plati anticipate), pentru a corela sarcina fiscala cu incasarile reduse determinate de inchiderea activitatilor, total sau partial, prin afectarea mediului economic de masurile de combatere a epidemiei Covid-19.
Mentionam faptul ca odata cu prelungirea starii de urgenta, in mod natural, se va extinde si perioada in care se aplica unele masuri fiscale aprobate prin OUG 29/2020 si 33/2020.
Conform art. 12 si 13 din Ordonanta 1/1999, in termen de cel mult 5 zile de la instituirea starii de asediu sau a starii de urgenta, Presedintele Romaniei va solicita Parlamentului incuviintarea masurii adoptate. In situatia in care Parlamentul nu voteaza starea instituita, Presedintele Romaniei va revoca decretul, masurile dispuse urmand a-si inceta aplicabilitatea.
