In contextul focarului COVID-19, autoritatile romane au publicat o noua serie de masuri fiscale si cu impact asupra indemnizatiei de somaj tehnic, creditelor si operatiunilor de leasing.
I. Ordonanta de urgenta nr. 32/2020
Guvernul Romaniei a adoptat Ordonanta de urgenta nr. 32/2020, publicata in Monitorul Oficial cu numarul 260 din data de 30 martie 2020, prin care se modifica si completeaza dispozitiile OUG 30/2020, pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2
Cateva dintre modificarile aduse sunt prezentate mai jos.
Pentru acordarea sumelor necesare platii indemnizatiei de somaj tehnic, angajatorii vor depune, prin e-mail, la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, in raza carora isi au sediul social:
- O cerere semnata si datata de reprezentantul legal;
- O declaratie pe propria raspundere;
- O lista a persoanelor care urmeaza sa beneficieze de aceasta indemnizatie.
Angajatorii isi vor asuma raspunderea pentru corectitudinea si pentru veridicitatea datelor inscrise, iar plata indemnizatiei se va face catre conturile deschise de angajatori la bancile comerciale, in cel mult 15 zile de la depunerea documentelor la AJOFM.
Ulterior, dupa primirea acestor sume de catre angajatori, acesti vor vira indemnizatia catre salariati, in termen de maximum trei zile lucratoare.
In situatia in care bugetul angajatorului destinat platii cheltuielilor de personal permite, indemnizatia poate fi suplimentata de angajator cu sume reprezentand diferenta de pana la minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
Alti profesionisti, astfel cum sunt reglementati de art. 3 alin. (2) din Codul civil ([…] toti cei care exploateaza o intreprindere), care intrerup activitatea ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada starii de urgenta, dar si persoanele fizice care obtin venituri exclusiv din drepturile de autor si drepturile conexe pot beneficia, din bugetul de stat, in baza declaratiei pe propria raspundere, de o indemnizatie lunara de 75% din castigul salarial mediu brut.
Indemnizatia este supusa impozitarii si platii contributiilor de asigurari sociale, de asigurari sociale de sanatate, precum si platii contributiei asiguratorii pentru munca.
II. Ordonanta de urgenta nr. 33/2020
Guvernul Romaniei a adoptat Ordonanta de urgenta nr. 33/2020, publicata in Monitorul Oficial cu numarul 260 din data de 30 martie 2020, privind unele masuri fiscale si modificarea unor acte normative.
Potrivit ordonantei, se introduc alte noi masuri fiscale pentru obligatiile fiscale datorate in perioada starii de urgenta si in urmatoarele 30 de zile de la data incetarii acesteia.
1. Se acorda procente de bonificatie pentru contribuabilii care efectueaza plata impozitului pe profit datorat pentru trimestrul I al anului 2020 pana la data de 25 aprilie 2020, dupa cum urmeaza:
a) 5% pentru contribuabilii mari;
b) 10% pentru contribuabilii mijlocii;
c) 10% pentru restul contribuabililor.
In cazul contribuabililor care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, acestia beneficiaza de bonificatie daca efectueaza plata pana la termenul scadent cuprins in perioada 25 aprilie-25 iunie 2020.
Beneficiaza de o bonificatie de 10% si contribuabilii care datoreaza impozit pe veniturile din microintreprindere si platesc impozitul aferent trimestrului I al anului 2020 pana la data de 25 aprilie 2020.
Procentul de bonificatie se calculeaza asupra impozitului pe profit/microntreprindere datorat, urmand ca valoarea determinata sa fie scazuta din total impozit de plata.
Platitorii de impozit pe profit vor inscrie bonificatia distinct in declaratia anuala de impozit pe profit.
2. Nu se face plata TVA la organele vamale pentru importul de medicamente, echipamente de protectie, alte dispositive sau echipamente medicale si materiale sanitare care pot fi utilizate in lupta impotriva COVID-19.
Taxa se va evidentia de catre importatori in decont, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila.
III. Ordonanta de urgenta nr. 37/2020
Guvernul Romaniei a adoptat Ordonanta de urgenta nr. 37/2020, publicata in Monitorul Oficial cu numarul 261 din data de 30 martie 2020, prin care se stabilesc o serie de facilitati aplicabile creditelor si operatiunilor de leasing contractate de anumite categorii de debitori.
Aceasta vine ca o masura de sprijin, in circumstantele exceptionale create de focarul SARS-CoV-2, pentru persoanele fizice, inclusiv persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, profesiile liberale si persoanele juridice.
Astfel ca masura principala, obligatia de plata a ratelor scadente aferente imprumuturilor, reprezentand rate de capital, dobanzi si comisioane, acordate debitorilor de catre creditori pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, se suspenda la cererea debitorului cu pana la 9 luni, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020.
Masura se acorda exclusiv debitorilor ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de situatia grava generata de pandemia COVID-19. Pentru a beneficia de suspendarea rambursarii ratelor, dobanzilor si comisioanelor, debitorii vor trimite o solicitare in acest sens, prin posta/curier sau prin email, la datele de contact precizate in contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare la distanta oferit de creditor, cel mai tarziu pana la 45 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
Debitorul poate opta prin solicitarea transmisa creditorului sa suspende obligatia de plata a ratelor scadente aferente imprumuturilor, pentru o perioada cuprinsa intre o luna si noua luni, care sa nu depaseasca, insa, data de 31 decembrie 2020.
Creditorul va analiza solicitarea si o va aproba in conditiile prevazute in normele de aplicare ale ordonantei, norme ce se vor aproba prin hotarare a Guvernului in termen de 15 de zile de la intrarea in vigoare a acesteia.
Suspendarea platii ratelor va avea urmatoarele efecte:
- Durata creditului/leasing-ului se va prelungi cu o perioada egala cu cea a suspendarii;
- Dobanda aferenta duratei suspendarii se capitalizeaza la soldul creditului existent;
- Capitalul astfel majorat se va plati esalonat pe toata durata ramasa pana la noua maturitate a creditului sau leasingului, extinsa cu perioada in care plata ratelor a fost suspendata.