S-a publicat Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 3 din 6 ianuarie 2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal (Monitorul Oficial nr. 16 din 6 ianuarie 2017).
Impozitul pe profit
Contribuabilii care desfasoara exclusiv activitate de inovare, cercetare-dezvoltare, vor fi scutiti de impozit pe profit in primii 10 ani de activitate.
Impozitul pe veniturile microintreprinderilor
A fost crescut plafonul de venituri sub care o persoana juridica este platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor la 500.000 de euro. Anterior, plafonul era de 100.000 de euro.
Pentru anul 2017, persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit, care la data de 31 decembrie 2016 indeplinesc conditia prevazuta mai sus (venituri sub 500.000 de euro), sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor incepand cu 1 februarie 2017. Pana la 25 februarie se va depune declaratia privind impozitul pe profit datorat pentru profitul impozabil obtinut in perioada 1-31 ianuarie 2017.
Cotele de impozitare vor fi de:
- 1% pentru microintreprinderile cu unul sau mai multi salariati;
- 3% pentru microintreprinderile fara salariati.
Astfel, este scoasa cota de 2% pentru microintreprinderile care au un salariat.
Impozitul pe venit
Vor fi scutite de la plata impozitului pe venit si persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor ca urmare a desfasurarii activitatii pe baza de contract individual de munca incheiat pe o perioada de 12 luni, cu persoane juridice romane care desfasoara activitati sezoniere dintre cele prevazute la art. 1 al Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, in cursul unui an.
Serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de salariati, se vor scadea din baza de impozitare a salariului, in limita a 400 de euro pe an.
A fost stabilita o cota unica de 3% pentru impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor din patrimoniul personal, precum si o valoare fixa deductibila din veniturile transferului proprietatilor de 450.000 de lei.
CAS si CASS
Referitor la contributiile de asigurari sociale (CAS), Ordonata de urgenta elimina, incepand cu luna februarie 2017, plafonul maximal al bazei de impozitare pentru veniturile din salarii. Acest plafon era limitat la de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, care in 2016 a avut valoarea de 2.681 lei.
De asemenea, in ceea ce priveste contributiile de asigurari sociale de sanatate (CASS), a fost eliminat plafonul maximal al bazei de impozitare pentru totalitatea veniturilor (de 5 ori castigul salarial mediu brut). Astfel, contributia de asigurari sociale de sanatate se datoreaza asupra venitului realizat.