In Monitorul Oficial nr. 22 din data de 9 ianuarie s-a publicat Ordinul 872/5932/2284/2903/2016 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator care reglementeaza conditiile in care angajatii care lucreaza in domeniul IT pot beneficia de scutire.
Odata cu publicarea si intrarea in vigoare a acestui ordin, se abroga Ordinul 217/1721/1348/825/2015 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator.
Modificari privind scutirea de impozit pe venit
Acest Ordin aduce urmatoarele modificari in ceea ce priveste conditiile in care angajatii din domeniul IT pot beneficia de scutirea de impozit pe venit:
- Se elimina plafonul privind veniturile de minimum 10,000 USD pe care trebuie sa le obtina societatea angajatoare din activitati de creatie de programe pentru calculator destinate comercializarii pe baza de contract pentru fiecare angajat scutit. Astfel, este suficient doar ca societatea sa obtina venituri din acest tip de activitati, fara a mai exista un plafon minim;
- Societatile care se infiinteaza in cursul anului fiscal sunt scutite de la indeplinirea conditiei privind obtinerea de venituri din activitati de creatie de programe pentru calculator atat pentru anul infiintarii, cat si pentru anul fiscal urmator;
- Societatile care se reorganizeaza in timpul anului vor fi, de asemenea, scutite de la indeplinirea conditiei privind obtinerea de venituri din activitati de creatie de programe pentru calculator pentru anul in care are loc reorganizarea;
- Societatile care vor acorda scutirea trebuie sa desfasoare activitati de creatie de programe pentru calculator in scopul realizarii unui produs final sau a unei componente a unui produs final destinat comercializarii. Aceasta noua prevedere este destul de neclara in acest moment si ar putea aduce dificultati in aplicarea scutirii privind impozitul pe venit pentru angajatii companiilor care doar furnizeaza servicii de IT si care nu creeaza un produs sau o componenta a unui produs.
Acte necesare pentru scutirea de la plata impozitului pe venit
De asemenea, noul Ordin simplifica cerintele privind continutul dosarului pe care societatile trebuie sa il pregateasca pentru a aplica aceasta scutire. Astfel, dosarul trebuie sa contina, in continuare:
- Copie a diplomei acordate dupa finalizarea studiilor in invatamantul universitar de lunga durata;
- Copie a foii matricole;
- Copie a contractului individual de munca.
Este suficient ca aceste documente sa contina mentiunea „conform cu originalul”, fara a mai fi nevoie de legalizarea lor.
Celelalte cerinte raman in continuare valabile si nu sufera modificari:
- Incadrarea angajatilor intr-o pozitie din lista de ocupatii eligibile;
- Existenta unei comenzi interne;
- Existenta unui cont analitic distinct pentru inregistrarea veniturilor din crearea de software;
- Continutul fisei postului.
Prezentul Ordin se aplica pentru veniturile aferente lunii februarie 2017.
Pentru a beneficia de scutirea de impozit pe venit pentru veniturile aferente lunii ianuarie trebuie indeplinite conditiile din vechiul Ordin 217/1721/1348/825/2015.