La data de 25 Iulie 2017 a fost publicata, in Monitorul Oficial, Ordonanta prin care se modifica baza de calcul a contributiei de asigurari sociale datorate de catre angajatori sau persoane asimilate acestora, pentru contractele de munca cu timp partial.
In prezent, baza lunara de calcul o reprezinta suma castigurilor brute realizate de persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate acestora, insa, potrivit noilor modificari aplicabile incepand cu data de 1 august 2017, daca venitul lunar brut realizat in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial este sub nivelul salariului minim brut pe tara, venitul luat in calcul la determinarea bazei de calcul a contributiei de asigurari sociale datorate de angajator va fi salariul minim brut pe tara.
Bineinteles ca exista si categorii de salariati exceptate de la aplicarea celor de mai sus, cu indeplinirea anumitor conditii, respectiv elevii sau studentii, ucenicii, persoanele cu dizabilitati, pensionarii si persoanele care realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara.
In contextul publicarii Ordonantei, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) si Partidul National Liberal au solicitat Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala exceptia de neconstitutionalitate, raportat la incalcarea dreptului de proprietate al angajatorului, prin obligarea acestuia de a plati contributii sociale mai mari decat munca prestata de salariat in baza raporturilor de munca. Solicitarile urmeaza sa fie examintate de catre Avocatul Poporului.
Unul din argumentele CNIPMMR impotriva Ordonantei este acela ca pe piata fortei de munca sunt des intalnite situatiile in care un angajator nu are nevoie de un salariat cu norma intreaga, timp de 8 ore/zi, ci doar pentru o norma cu timp partial, ceea ce ar putea duce la o disponibilizare a persoanelor care sunt angajate doar cu timp partial.
Conform statisticilor raportate de Ministerul Muncii pentru anul 2016, dintr-un total de peste 712.000 contracte cu timp partial, 587.158 erau platite cu sume de pana la 1.250 lei (salariul minim din acea perioada), rezultate ce au determinat luarea unei astfel de masuri pentru a descuraja angajatorii care practica angajarea salariatilor cu timp partial astfel incat sa evite costurile cu cheltuielile salariale.
In opinia noastra, prezenta Ordonanta incalca prevederile din Codul Fiscal in care sunt mentionate conditiile de modificare si completare (majorari, eliminari sau introduceri de noi taxe), precum si termenul de aplicare, respectiv intrarea in vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecarui an.
Contact:
Raluca Cucoveica
Payroll Accountant
Raluca.Cucoveica@accace.com
Aurora Gheorghe
Junior Payroll Accountant
Aurora.Gheorghe@accace.com
+ 40 314 050 440
Citeste si despre: