Conform legii 57/2016 care va intra in vigoare in data de 12 august 2016, adoptatorul sau, optional, oricare dintre sotii familiei adoptatoare care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum un an, care include şi perioada incredintarii copilului in vederea adoptiei, precum si de o indemnizatie lunara.
Perioada concediului de acomodare va constitui perioada asimilata stagiului de cotizare.
Cum se vor acorda concediul si indemnizatia?
Concediul si indemnizatia se vor acorda in baza unei cereri ce va avea atasate urmatoarele documente:
- certificatul de grefa in baza caruia se executa hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei;
- documentul care atesta mutarea copilului la adoptator/familia adoptatoare inregistrat la directia in a carei raza administrativ-teritoriala a fost protejat copilul;
- dovada intrarii efective in concediu sau a suspendarii activitatii.
Cererea si documentele doveditoare se depun si se inregistreaza la Agentia pentru plati si inspectie sociala judeteana in a carei raza teritoriala are domiciliul sau resedinta persoana indreptatita.
Calculul si plata indemnizatiei
Calculul si plata indemnizatiei, inclusiv a contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate, se fac de Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala, prin agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene si a municipiului Bucuresti, si se achita, in functie de optiunea persoanei indreptatite, in cont bancar sau la domiciliul acesteia.
In cazul in care se produce una din urmatoarele situatii:
- a expirat perioada maxima de un an prevazuta pentru concediul de acomodare;
- exista o cerere a persoanei indreptatite;
- copilul a implinit 18 ani;
- a avut loc decesul copilului;
- persoana indreptatita care urma sa adopte in calitate de persoana singura a decedat;
- a ramas definitiva hotararea judecatoreasca privind revocarea incredintarii in vederea adoptiei, concediul de acomodare şi plata indemnizatiei vor inceta incepand cu ziua urmatoare.
Angajatorii au obligatia de a acorda salariatului timp liber pentru efectuarea evaluarilor impuse de obtinerea atestatului şi realizarea potrivirii practice, fara diminuarea drepturilor salariale, in limita a maximum 40 de ore pe an. Timpul liber se va acorda pe baza cererii solicitantului, la care se va anexa calendarul intalnirilor sau, dupa caz, programul de vizite, intocmite de directia competenta.
De asemenea, angajatorii nu vor putea sa concedieze angajatii aflati in concediul de acomodare decat daca acest lucru va fi facut pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a desfiintarii.
Nerespectarea de catre angajator a prevederilor de mai sus va constitui contraventie si se va sanctiona cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei. Constatarea contraventiei şi aplicarea amenzii corespunzatoare se va face de catre persoanele imputernicite in acest sens din cadrul Inspectiei Muncii.