Ordonanta de Urgenta nr. 132/2020 a intrat in vigoare la data de 10 august 2020 si ia in considerare impulsionarea angajatorilor de a utiliza forme alternative de munca, precum si stimularea persoanelor de a fi active in piata muncii.
Dintre masurile de sprijin din OUG 132/2020 mentionam:
1. Reducerea timpului de munca al salariatilor
Reducerea timpului de munca al salariatilor cu cel mult 50% din durata prevazuta in contractul individual de munca pe perioada de alerta/urgenta/asediu (se face in baza consulatarii si informarii sindicatului sau dupa caz a reprezentatilor angajatilor anterior comunicarii angajatilor) se aplica prin derogare de la prevederile Codului Muncii respective Legea 53/2003.

Reducerea timpului de munca se stabileste prin decizia angajatorului pentru o perioada de cel putin 5 zile lucratoare consecutive. Angajatorul are obligatia de a stabili progaramul de lucru pentru intreaga luna. Reducerea timpului de munca se aplica si lucrului in ture sau lucrului cu program inegal.
Decizia de reducere a timpului de munca se comunica angajatilor cu cel putin 5 zile inainte de aplicarea efectiva si se transmite in REVISAL cel tarziu in ziua anterioara producerii efectelor.
Pe durata reducerii timpului de munca cu respectarea prevederilor mentionate anterior, salariatul beneficiaza de o suma calculata aplicand procentul de 75% diferentei intre salariul de baza din contract si salariul conform programului redus.
Angajatorul poate dispune masura reducerii timpului de munca in conditiile prevazute la art. 1, aliniat (1) si (2) din OUG 132/2020 si poate solicita decontarea indemnizatiei prevazute la alin. (4) daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
- Masura afecteaza cel putin 10% din numarul de salariati ai unitatii;
- Reducerea activitatii este justificata de o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioara aplicarii masurii prevazute la alin. (1) sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia cu cel putin 10% fata de luna similara din anul anterior.
Atentionari
- Pe perioada aplicarii masurii prevazute la alin. (1), salariatii afectati de aceasta masura nu pot efectua munca suplimentara la acelasi angajator;
- Pe perioada aplicarii masurii prevazute la alin. (1), salariatilor afectati nu le poate fi redus programul de lucru
- Prin exceptie de la prevederile alin. (10), in cazul angajatorilor care aplica masura prevazuta la alin. (1), acordarea de bonusuri, precum si alte adaosuri la salariul de baza pentru structura de management a angajatorului se efectueaza dupa finalizarea perioadei de aplicare a masurii;
- In lunile in care se aplica reducerea timpului de munca, in conditiile prevazute la art.1, alin. (1), angajatorul nu poate initia concedieri colective;
- Pe perioada de aplicabilitate a masurilor mentionate, sunt interzise angajarea de personal pentru prestarea unor activitati identice ori similare cu cele prestate de catre salariatii al caror timp de munca a fost redus, precum si subcontractarea de activitati desfasurate de salariatii al caror timp de munca a fost redus. Interdictia se raporteaza si la nivel de filiala, sucursala sau alte sedii secundare definite de Legea societatilor nr. 31/1990;
- Salariatul beneficiaza de toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca, proportional cu timpul efectiv lucrat;
- Prevederile se aplica si in cazul ucenicilor, conditia fiind ca angajatorul sa asigure ucenicului accesul la pregatire teoretica si practica pentru dobandirea competentelor prevazute de standardul ocupational, respectiv de standardul de pregatire profesionala.
2. Acordarea indemnizatiilor pentru sprijinirea zilierilor si sezonierilor
Pentru persoanele care desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional, potrivit prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare zilieri, care isi desfasoara activitatea in unul dintre domeniile prevazute la art. 13 din Legea nr. 52/2011, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, afectate de intreruperea sau restrangerea activitatii ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pentru o perioada de trei luni, la alegerea beneficiarului de lucrari, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2020, se acorda de la bugetul de stat o suma reprezentand 35% din remuneratia cuvenita zilei de munca.
Suma prevazuta de 35% din remuneratia zilnica se acorda de catre beneficiarul de lucrari, din bugetul propriu, la momentul platii contravalorii muncii zilnice, si, ulterior, se deconteaza integral, la cererea acestuia, pentru persoanele pentru care a fost platita, de la bugetul de stat alocat Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, prin Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala si agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
3. Utilizarea telemuncii in contextul actual, in care regulile de distantare fizica, inclusiv la locul de munca, trebuie mentinute
Pentru desfasurarea activitatii in regim de telemunca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca, se acorda, o singura data, angajatorilor – pentru fiecare telesalariat – un sprijin financiar in valoare de 2.500 RON in scopul achizitionarii de pachete de bunuri si servicii tehnologice necesare desfasurarii activitatii in regim de telemunca.
Suma prevazuta se acorda, in ordinea depunerii solicitarilor, pana la 31 decembrie 2020, din bugetul asigurarilor de somaj, prin ANOFM, in limita fondurilor alocate cu aceasta destinatie, angajatorilor, pentru angajatii care au lucrat in regim de telemunca in perioada starii de urgenta pentru cel putin 15 zile lucratoare.
4. Alte prevederi importante
Pana la 31 decembrie 2020, dar nu mai mult de o perioada de 3 luni, la alegerea angajatorului, pentru angajatii care incheie contracte individuale de munca pe perioada determinata de pana la 3 luni, se asigura decontarea unei parti din salariul acordat acestora, suportata din bugetul asigurarilor pentru somaj, reprezentand 41,5% din salariul aferent zilelor lucrate in aceste locuri de munca, pentru o perioada de lucru de 8 ore/zi, dar nu mai mult de 41,5% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, aferent perioadei lucrate.
Angajatorul are obligatia de a plati integral contravaloarea muncii prestate in baza contractului individual de munca pe perioada determinata, suma reprezentand procentul de 41,5% prevazut la art. 5, alin. (1), fiind decontata ulterior de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.
Atentionari
Prevederile prezentei Ordonante de Urgenta nu se aplica urmatoarelor categorii de angajatori:
a) Institutii publice, astfel cum sunt acestea definite prin Legea nr. 500/2002;
b) Angajatorii care se afla in faliment, dizolvare, lichidare sau care au activitatile suspendate, potrivit legii;
c) Angajatorii care sunt inregistrati in jurisdictii necooperante in scopuri fiscale.
Sanctiuni
Primirea la munca sau prestarea oricarui alt tip de munca, inclusiv in regim de telemunca sau munca la domiciliu in interesul angajatorului, a unuia sau a mai multor salariati, in afara programului de lucru stabilit in conformitate cu art. 1, constituie contraventie si angajatorul se sanctioneaza cu amenda de 20.000 RON pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 RON.
Dispozitiile referitoare la contraventia prevazuta la art. 8, alin. (1) se completeaza cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor potrivit prevederilor art. 8 se efectueaza de catre inspectorii de munca.
Pentru anul 2020, hotararea Guvernului prevazuta la art. 1 alin. (5), art. 4 alin. (2) si art. 5 alin. (4) se aproba in termen de maximum 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.