S-a publicat Proiectul de Ordonanta de Urgenta privind introducerea platilor defalcate aferente TVA, prin care se urmareste cresterea gradului de conformare la plata de la 82,35% in 2016 la 90% pana la sfarsitul anului 2020.
Contul TVA
Conform Proiectului de Ordonanta, persoanele impozabile si institutiile publice, indiferent daca sunt sau nu inregistrate in scopuri de TVA, sunt obligate sa plateasca TVA aferenta achizitiilor de bunuri si servicii intr-un cont distinct deschis de furnizor sau prestator. Conturile de TVA vor putea fi deschise atat in lei, cat si in valuta.
Astfel, platile facute catre un furnizor sau prestator vor fi facute separat: baza in contul beneficiarului platii, iar TVA in contul special. Acest mecanism se va aplica si in cazul platilor partiale de facturi, caz in care TVA-ul se va determina prin aplicarea sutei marite.
Conform proiectului, contul va putea fi deschis atat la unitati ale trezoreriei statului, cat si la institutii de credit, iar structura codului IBAN aferent acestuia trebuie sa contina, in mod unic, sirul de caractere ”TVA”.
Sanctiuni
Printre alte sanctiuni, proiectul prevede ca, in cazul in care plata TVA se face in alt cont decat contul special de TVA, se va aplica o amenda egala cu 50% din suma, reprezentand TVA nevirata in contul de TVA al furnizorului/prestatorului.
Aplicare
Prevederile referitoare la plata defalcata a TVA vor fi aplicate obligatoriu de catre contribuabili incepand cu data de 1 octombrie 2017, pentru facturile emise/avansurile incasate incepand cu data de 1 octombrie 2017.
V-ar putea interesa si: