Va prezentam mai jos modificarile aduse Codului Fiscal, care ar putea aduce un plus mediului de afaceri din Romania, incepand cu 1 ianuarie 2021.
Legea nr. 296/2020
In Monitorul Oficial nr. 1269 a fost publicata Legea nr. 296/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.

I. Dispozitii generale
Se modifica definitiile privind “locul conducerii efective”, “persoana afiliata”, “rezident” si “titluri de participare” pentru facilitarea intelegerii in practica a acestor notiuni.
De asemenea, se introduce un nou articol care detaliaza procedura pentru determinarea locului conducerii efective.
II. Impozitul pe profit
1. Consolidarea fiscala
Se introduce un nou capitol privind consolidarea fiscala si grupul fiscal in domeniul impozitului pe profit.
Astfel, pentru constituirea unui grup fiscal eligibil sa aplice pentru consolidarea fiscala, urmatoarele conditii trebuie indeplinite cumulativ la data depunerii cererii:
- Conditia de detinere de 75% trebuie indeplinita pentru o perioada neintrerupta de un an;
- Membrii grupului sunt contribuabili platitori de impozit pe profit care aplica acelasi sistem de plata a impozitului pe profit;
- Membrii grupului au acelasi an fiscal;
- Membrii grupului nu fac parte dintr-un alt grup fiscal in domeniului impozitului pe profit;
- Membrii grupului nu sunt platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor sau nu sunt concomitent platitori de impozit pe profit si platitori de impozit specific;
- Membrii grupului nu intra sub incidenta prevederilor privind activitatile de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor;
- Membrii grupurilor nu se afla in dizolvare/lichidare.
Nota: Perioada de aplicare a sistemului de consolidare fiscala este de 5 ani fiscali.
2. Alte modificari in domeniul impozitului pe profit
Se introduc in categoria cheltuielilor deductibile cele suportate de angajator aferente activitatii in regim de telemunca pentru salariatii care desfasoara activitatea in acest regim.
Se introduc in categoria cheltuielilor nedeductibile cele efectuate ca urmare a unor tranzactii cu o persoana situata intr-un stat declarat ca jurisdictie necooperanta.
Se elimina plafonul de 30% pentru deducerea provizioanelor cu creantele neincasate, daca acestea indeplinesc conditiile prevazute de lege.
Se introduc prevederi noi care reglementeaza operatiunile de fuziune/divizare/desprindere in care este implicata si compania platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor. Astfel, odata cu intrarea in vigoare a acestei modificari, contribuabilii vor avea dreptul de a deduce integral aceasta cheltuiala cu obligatia indeplinirii conditiilor prevazute de lege.
III. Impozitul pe venit
Se aduc clarificari si noutati privind impozitarea la nivelul unui persoane fizice nerezidente care devine rezidenta in Romania prin intrunirea conditiilor de rezidenta fiscala. Astfel, persoana fizica datoreaza impozit pe venit din prima zi a sosirii in Romania daca are o prezenta ce depaseste 183 de zile sau a declararii centrului intereselor vitale in Romania.
Nu se impoziteaza avantajele sub forma utilizarii in scop personal a vehiculelor care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, aflate in proprietatea sau folosinta persoanelor juridice ce aplica regimul de impozitare al microintreprinderilor sau impozitul specific unor activitati.
Nu se impoziteaza sumele acordate angajatilor care desfasoara activitati in regim de telemunca pentru sutinerea cheltuielilor cu utilitatile la locul in care angajatii isi desfasoara activitatea in limita unui plafon de 400 RON, fara necesitatea prezentarii de documente justificative.
Nu se impoziteaza cheltuielile cu testarea epidemiologica sau cu vaccinarea angajatilor suportate de angajator.
Se introduc reglementari privind persoana obligata la calculul, retinerea, plata si declararea avantajelor in bani si/sau in natura primite de la terti ca urmare a prevederilor contractului individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege ori a unei relatii contractuale intre parti.
IV. Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti
Termenul de depunere a declaratiei informative privind calcularea si retinerea la sursa a impozitului datorat de nerezidenti se prelungeste pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului current pentru anul expirat.
Se introduce cota de impozitare de 10% pentru anumite venituri obtinute din Romania de persoane fizice rezidente intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri.
V. TVA
Se introduce posibilitatea ajustarii TVA aferenta facturilor neincasate de la beneficiari persoane fizice in termen de 12 luni.
Se introduc noi conditii pentru exonerarea de la plata TVA in vama pentru importuri.