Măsura scutirii de impozit a veniturilor programatorilor a fost adoptată la cererea comunităţii profesionale IT în anul 2001, aceasta dovedindu-se în timp ca fiind una dintre cele mai profitabile deopotrivă din punct de vedere economic cât şi din perspectiva dezvoltării industriei de profil prin păstrarea în tara a specialiştilor în domeniu.
Astfel, conform Legii nr. 571/2003 (Codul Fiscal), articolul 55 alin. (4) litera l), “veniturile din salarii, ca urmare a activităţii de creare de programe pentru calculator nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit; încadrarea în activitatea de creaţie de programe pentru calculator se face prin ordin comun al ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei, al ministrului comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei şi al ministrului finanţelor publice.”
Încadrarea unei persoane în categoriile de activităţi sau de ocupaţii, în scopul beneficierii de scutirea de impozit pe venit prevăzută de art. 55 alin. (4) lit. l) din aceeaşi lege, constituie responsabilitatea companiei.
Conform Ordinului 250/2004 companiile care au angajaţi ce beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe venit au obligativitatea de a întocmi şi arhiva pentru aceştia un stat de plată separat, scutirea aplicându-se lunar. În acelaşi ordin se regăsesc stipulate condiţiile ce trebuie îndeplinite atât de către angajaţi cât şi de companii pentru a putea beneficia de scutirea plătii impozitului pe venit.
Astfel angajaţii trebuie să îndeplineasca o singură condiţie, şi anume să fi absolvit o facultate având una din urmatoarele specializări: Automatică şi informatică industrială; Calculatoare, Inginerie electrică şi calculatoare; Electronică, Electronică aplicată, Electronică şi telecomunicaţii, Comunicaţii; Matematică, Matematică informatică; Informatică, Informatică economică, Informatică aplicată; Cibernetică şi informatică economică, Cibernetică şi previziune economică, Contabilitate şi informatică de gestiune.
Companiile trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii pentru a putea beneficia de această înlesnire:
- Obiectul de activitate al companiei conform codului CAEN trebuie să includă “crearea de programe pentru calculator” (CAEN 7221, 7222);
- Posturile pe care sunt încadraţi angajaţii să corespundă listei mentionate în ordin: Analist (Cod COR 251201) , Programator (Cod COR 251202), Proiectant sisteme informatice (Cod COR 251101), Inginer/programator de sistem informatic (Cod COR 251204), Administrator de baze de date (Cod COR 252101), Inginer de sistem software (Cod COR 251205), Manager proiect informatic (Cod COR 251206);
- Postul ocupat să faca parte dintr-un compartiment specializat de informatică, evidenţiat în organigrama companiei, cum ar fi: centru de calcul, direcţie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;
- Compania sa fi realizat în anul fiscal precedent şi înregistrat distinct în balanţele analitice, ca urmare a activităţii de creare de programe pentru calculator destinate comercializării pe bază de contract, un venit anual de cel puţin echivalentul în lei a 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Naţională a României, aferent fiecărei luni în care s-a înregistrat venitul) pentru fiecare angajat ce beneficiază de scutirea de impozit pe venit.
Conform art. 3 alin. (1) din Ordinul 250/2004, dosarul cuprinzând documentele justificative se va păstra la sediul companiei în vederea controlului şi va conţine următoarele:
- actul constitutiv (în cazul societăţilor comerciale);
- organigrama companiei;
- fişa postului;
- copie legalizată dupa diploma de absolvire a angajatului;
- ştatul de plată întocmit separat pentru angajaţii care beneficiază de scutirea de impozit;
- comandă interna aprobatî de organul de conducere abilitat al companiei, care să ateste procesul de creare a programelor pe calculator;
- balanţa analitică în care sa fie evidenţiate distinct veniturile din activitatea de creare de programe.
De-a lungul timpului, am regăsit în piaţă două modalităţi de abordare privind acordarea de scutire de la impozitul pe venit programatorilor. În condiţiile în care compania angajatoare şi angajaţii îndeplinesc cumulativ toate condiţiile de mai sus, cele două practici întalnite sunt următoarele :
- Acordarea înlesnirii tuturor programatorilor încă de la angajarea în companie.
Părerea noastra este că aceasta reprezintă o abordare agresivă care atrage riscuri destul de semnificative din punct de vedere fiscal.
- Acordarea înlesnirii doar acelor programatori care şi-au început activitatea în anul fiscal precent, mai exact cel asupra căruia s-a făcut analiza privind îndeplinirea condiţiei de a realiza un venit anual de cel puţin echivalentul în lei a 10.000 dolari S.U.A. pentru fiecare angajat ce beneficiază de scutirea de impozit pe venit.
Având în vedere că cerinţa referitoare la venitul generat pe angajat se referă la anul fiscal precedent, recomandarea noastră este de a aplica aceasta practică, astfel doar angajaţii care şi-au început activitatea în anul fiscal precedent vor beneficia de scutire.
Contact: Steluta Anton Payroll Accountant +40 31 405 0440 steluta.anton@accace.com