In Monitorul Oficial s-a publicat OUG nr. 42/13.06.2017 cu privire la transpunerea in legislatia nationala a Directivei (UE) 2016/881 de modificare a Directivei 2011/16/UE in legatura cu schimbul automat de informatii fiscale.
Aceasta ordonanta de urgenta transpune practic, in Romania, cerintele de raportare BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) existente deja la nivel international. Obligatia de raportare se aplica grupurilor de companii multinationale care, la nivel consolidat, obtin venituri mai mari de 750,000,000 Euro (sau echivalentul in lei calculat la cursul mediu BNR valabil pentru anul 2015).
Elementele de noutate se refera la obligativitatea unei societati-mama finale a unui grup de intreprinderi multinationale cu rezidenta fiscala in Romania sau o alta entitate raportoare de a depune, pentru fiecare tara in parte, un raport, intr-un termen de 12 luni de la ultima zi a anului fiscal de raporatare a grupului de intreprinderi multinationale.
Pentru companiile-mama, primul an de raportare va fi anul fiscal care incepe dupa 1 ianuarie 2016 sau ulterior acestei date. Pentru companiile membre ale grupului, primul an de raportare va fi anul fiscal care incepe de la 1 ianuarie 2017 sau ulterior.
In afara companiilor mama, in categoria societatilor obligate sa pregateasca aceste raportari sunt incluse si:
- Societatile constitutive rezidente in Romania care nu sunt societati-mame finale ale unui grup de intreprinderi multinationale, daca indeplinesc o serie de criterii
- Societatile-mama surogat care sunt desemnate de grup sa indeplineasca aceste obligatii in numele grupului
Acest raport al fiecarei tari in parte este transmis catre autoritatea competenta din Romania, autoritate care retransmite raportul pentru fiecare tara in parte altor state membre prin sistemul schimbului automat de informatii.
Raportul pentru fiecare tara trebuie sa contina urmatoarele informatii:
- Suma veniturilor, a profiturilor/pierderilor anterioare impozitarii veniturilor si a impozitelor pe venit platite sau acumulate
- Numarul de salariati
- Capitalul declarat
- Profitul nedistribuit
- Imobilizarile corporale
- Identificare fiecarei entitati constitutive din cadrul grupului de intreprinderi multinationale, cu precizarea jurisdictiei in care isi are rezidenta fiscala entitatea constitutiva sau informatii referitoare la jurisdictia in baza careia este organizata entitatea constitutiva
Transmiterea raportului de catre autoritatile fiscale are loc intr-o perioada de 15 luni de la ultima zi a anului fiscal al grupului de intreprinderi multinationale la care se refera raportul pentru fiecare tara in parte.
Primul raport pentru fiecare tara se transmite pentru anul fiscal al grupului de intreprinderi multinationale care incepe de la data de 1 ianurie 2016 sau ulterior acestei date, in termen de 18 luni de la ultima zi a anului fiscal respectiv.
Contact:
Aurora Simionescu
Junior Tax Consultant
Aurora.Simionescu@accace.com
+ 40 314 050 440
Citeste si despre: