În ultimii ani, datorită implicării organizațiilor care luptă pentru drepturile omului și egalitatea de șanse, cât și a celor privind munca la nivel internațional, în legislațiile locale au fost incluse din ce în ce mai multe prevederi privind maternitatea și concediul pentru creșterea copilului.
Deoarece subiectul este unul delicat, menținerea unei abordări obiective joacă un rol esențial în felul în care recomandările internaționale sunt implementate la nivel local. Acestea trebuie să asigure o relație echilibrată între angajați, angajatori și autoritațile statului, pentru un viitor stabil al pieții muncii, al mediului de afaceri și cel mai important, pentru protecția și buna dezvoltare a copilului.
Studiul de față a fost pregătit luând în calcul datele furnizate de experții în domeniu din 10 dintre țările în care Accace este prezentă atât prin sedii permanante, cât și prin intermediul partenerilor săi de durată: Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ucraina. Materialul aduce în prim plan o imagine de ansamblu a condițiilor, drepturilor legale, responsabilităților și a beneficiilor financiare întâlnite în Europa Centrala și de Est , precum și impactul pe care organizațiile internaționale l-au avut asupra legislațiilor locale.
Studiul abordează în introducerea sa principalele acte legislative aplicabile în regiune, detalierea particularităților întâlnite în cele 10 țări analizate fiind detaliate în fiecare capitol în parte. Principalele subiecte abordate sunt:
- Contextul Regional
- Maternitatea: Condiții, Durată și Indemnizații
- Cazuri Speciale: Drepturile taților și Adopția
- Concediul de Creștere a Copilului: Condiții, Durată și Indemnizații
- Alte Beneficii
Aceste caracteristici ale concediului de maternitate și ale concediului de creștere copil, indiferent de numele acestora în legislația locală, precum și analiza indemnizațiilor sau a altor beneficii aferente, ne ajută să observam anumite tipare la nivel regional și să înțelegem felul în care a evoluat abordarea acestui subiect în ultimii ani. Indiferent de naționalitate, statut social, vârsta sau sex, suntem cu toții afectați de modalitatea în care fiecare stat decide să implementeze minimul de prevederi impuse de organizațiile internaționale, precum și alte recomandări care le însoțesc. În final, scopul principal este menținerea unui echilibru social la nivel internațional, lucru imposibil fără sprijinul țărilor implicate.
Vă propunem să descoperim împreună care sunt Caracteristicile Maternității și Creșterii Copilului în Europa Centrala și de Est (Descărcați studiul complet în limba Engleză)
În plus, am pregătit și un infografic care subliniază câteva dintre principalele subiecte abordate în studiul nostru regional: