Tichetele de masă reprezintă bonuri valorice folosite ca instrument de plată pentru produsele alimentare, acestea fiind create în Franța anilor 1960, apoi adoptate de celelalte state, pentru a încuraja companiile să contribuie financiar la o mai bună alimentație a angajaților, determinând astfel creșterea productivității și îmbunătățirea stării generale de sănătate a populației.
În contextul economic prezent tichetele de masă reprezintă soluţia optimă de acordare a unor beneficii extra-salariale pentru angajaţi, un sistem de motivare şi recompensare pentru bune rezultate. Fiind supuse doar impozitului pe salariu (16%), acordarea acestora se dovedeşte a fi mult mai avantajoasă faţă de acordarea primelor sau creşterilor salariale, atât pentru angajat cât şi pentru companii.
În condiţiile în care valoarea unui tichet de masă nu a mai fost majorată în Romania de peste 2 ani, ministrul muncii Mariana Campeanu, a aprobat în data de 14 mai, majorarea prin indexare a valorii nominale a acestora de la 9 lei la 9.35 lei (Ordinul Nr. 882 din 14 mai 2013 pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă pentru semestrul I al anului 2013, emis de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice).
În conţinutul comunicatului de presă ce anuntă această indexare se precizeaza că valoarea nominală indexată a unui tichet de masă se stabileşte, potrivit normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 142/1998, în funcţie de evoluţia indicelui preţurilor de consum înregistrat la mărfurile alimentare. Majorarea nu este una substanţială ca valoare financiară, are însă un impact psihologic destul de important dacă luăm în calcul faptul că aproximativ 47% din totalul salariaţilor din Romania beneficiau de tichete de masă la nivelul anului 2012.
Articole similare: Ultimele modificari cu impact asupra salarizarii, publicate in Monitorul Oficial (mai 2013)