Acest proiect de lege vizeaza introducerea in economia Romaneasca a tichetului de serviciu, pe modelul Belgiei aplicabil inca din 2003. Proiectul ar putea crea un cadru legal pentru acele persoane ce presteaza servicii la domiciliu si care nu au posibilitatea de a se constitui ca PFA sau de a colabora cu o agentie de forta de munca temporara.
In aceasta categorie intra persoanele care presteaza servicii ca: reparatii minore / de zugraveala sau electrice/ instalatii direct in apartamentele persoanelor fizice, preparare hrana la domiciuliu, curatenie / spalat/ calcat haine la domiciliu, ingrijire, nursing, supravegherea, ingrijirea si educarea copiilor (bone), gradinarit, transportul persoanelor dependente sau colectarea de materiale reciclabile.
Proiectul de lege prezent a fost construit pe modelul Belgiei unde tichetul de serviciu a fost introdus in anul 2003 si a generat o infuzie de monetar considerabila la acea vreme. Astfel in primul an de la introducerea tichetelor de serviciu, statisticile au inregistrat ca s-au cumparat cca. 770.000 de bucati. La nivelul anului 2012 deja numarul acestora era mult mai mare ajungand pana la 170.796.000 de astfel de tichete.
Cum ar putea functiona tichetele de serviciu?
Primul pas apartine beneficiarului de asfel de servicii. El va cumpara tichetele de la Directia Fiscala Locala sau de la unitatile emitente. Valoarea unui astfel de tichet va fi de 10 RON iar acestea vor fi folosite de beneficiar pentru a plati munca efectuata de un prestator din categoria mai sus mentionata. Bineinteles remunerarea sub aceasta forma trebuie sa fie facuta cu acordul partilor, iar valoarea recomandata pentru o ora de prestatii este 10 Lei, adica 1 tichet de serviciu.
Pasul doi apartine persoanelor ce presteaza servicii pentru care au primit in schimb unul sau mai multe tichete de servicii. Astfel ca prestatorul poate folosi tichetele doar pentru a le schimba in bani prin intermediul Directiei Locale Fiscala.
De retinut este ca valoare de 10 Lei a unui tichet de serviciu reprezinta o valoare bruta a acestuia. Ulterior preschimbarii in bani a tichetului si retinerii de contributii sociale si impozitului aferent, prestatorul va ramane cu suma neta de 8.5 lei.
Prin folosirea tichetelor de servicii, prestatorul dobandeste calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale, astfel el va putea beneficia de pensie si asigurari sociale de sanatate similar cu un PFA.
Acesta este unul din scopurile principale ale proiectului de lege, aditional cu cel al cresterii bazei la care se aplica taxe si impozite, alaturi de incercarea continua de a diminua asa numita “munca la negru”.
Dobandirea calitatii de asigurat este insa conditionata de decontarea unui numar minim de tichete pentru anumite intervale astfel: minim 40 de tichete pe luna, 120 de tichete pe trimestru sau 480 de tichete pe an.