Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
Mailchimp - subscribe form sidebar

SAF-T în România: ANAF implementează un mecanism de notificare automată a contribuabililor care au omis depunerea SAF-T 

22 august 2024

SAF-T (Fișierul Standard de Control Fiscal), creat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) în 2005 și actualizat în 2020, reprezintă un standard internațional pentru schimbul electronic de date contabile între companii și autoritățile fiscale. SAF-T a fost implementat în Romania prin Ordonanța Guvernului nr. 11/2021 fiind prevăzută obligația depunerii declaratiei în mod etapizat, începând cu 1 ianuarie 2022, mai întâi de către contribuabilii mari, ulterior de către cei mijlocii, ultima etapă de implementare începând la 1 ianuarie 2025, când contribuabilii mici, dar și cei nerezidenți care sunt înregistrați în scopuri de TVA în România, vor trebui să întocmeasca și să depună raportarea. 

În vederea verificării corectitudinii datelor raportate, ANAF a implementat recent un mecanism automat de notificare pentru contribuabilii care nu au depus deloc, au depus incorect sau incomplet declarația D406 (SAF-T). Acest demers vine în contextul extinderii capacității de analiză a datelor colectate prin SAF-T, ca standard internațional pentru schimbul electronic de date contabile între companii și autoritățile fiscale. 

Astfel, pe 20 august 2024, ANAF a transmis peste 15.000 de notificări către contribuabilii care nu și-au îndeplinit obligațiile legale în ceea ce privește raportarea SAF-T pentru luna iunie 2024.  

Contribuabilii care au primit aceste notificări au la dispoziție rapoarte detaliate ale tranzacțiilor neconforme, incluse în documentele PDF transmise. Companiile care nu au depus corect D406 au fost notificate să își corecteze greșelile până la 30 septembrie 2024, pentru a evita sancțiunile suplimentare, iar cele care nu au depus deloc D406 au termen de remediere de 30 de zile. 

Erorile în declarare au fost identificate prin aplicarea testelor de consistență publicate pe site-ul ANAF și au vizat doar secțiunea “General Ledger Entries”. Dintre problemele identificate de către specialiștii Accace România amintim următoarele: 

  • Verificarea concordanței dintre valoarea taxei și procentul codului de taxă menționat. Eroarea poate avea în vedere fie inacuratețea codului de taxă folosit, fie valoarea imprecisă a taxei, fie declararea taxei în mod eronat pe contul de partener. 
  • Verificarea existenței unei valori a taxei diferite de zero dacă nu există cod de taxa. Eroarea poate avea în vedere completarea eronata a sumei taxei sau a codului de taxa. 
  • Verificarea existentei valorii taxei in mod eronat pe o linie aferenta unuia dintre urmatoarele conturi contabile: 4426, 4427, 4428. 
  • Verificarea lipsei sectiunii General Ledger Entries sau nedepunerea completa a declaratiei. 

În cadrul notificării este menționată si o adresă de e-mail la care contribuabilii pot apela în situația în care întâmpină neclarități sau constată inacuratețea analizei transmise, iar în cazul nedepunerii declarației sunt amintite mai multe persoane de contact din cadrul Administrației fiscale pentru contribuabili mari sau mijlocii, după caz, ce pot fi contactate pentru informații suplimentare. 

Riscurile ignorării obligațiilor de raportare SAF-T 

Erorile în raportare sau întârzierile sunt adesea percepute de autoritățile fiscale ca indicii ale unor nereguli sau posibile evaziuni fiscale, declanșând astfel inspecții detaliate asupra întregii activități financiare a unei companii. 

Nedepunerea la termenele prevăzute de lege a Declarației informative D406 sau depunerea incorectă ori incompletă atrage contravenții: 

  • amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei în cazul nedepunerii acestei declarații în termenele legale; 
  • amendă de la 500 lei la 1.500 lei în cazul depunerii de declarații incorecte or incomplete. 

Companiile care doresc să își optimizeze procesele de raportare SAF-T pot beneficia de soluțiile tehnologice dezvoltate de Accace România despre care am scris aici. 

Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram