Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
GHID GDPR
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar

Impactul noului Cod Fiscal asupra tichetelor cadou

2 octombrie 2015

Au trecut 5 ani de cand a fost introdusa masura fiscala de impozitare cu 16% a valorii tichetelor cadou acordate de angajatori. De la data de 1 iulie 2010, tichetele cadou au devenit venit impozabil indiferent de destinatie si cuantum.

Descarca aceasta informare in format .pdf.

De exemplu, in prezent, daca angajatorul doreste sa ofere salariatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Craciunului, un cadou in valoare de 150 lei/copil, alegerea angajatorului este in mod sigur cea de a oferi cadouri in bani sau in natura, fiind mai avantajos fiscal (nu se aplica nici impozit pe venit si nici contributii sociale), spre deosebire de situatia in care ar acorda tichete cadou caz in care s-ar aplica impozitul pe venit in cota de 16%.

Acest regim fiscal aplicat cadourilor oferite de angajator salariatilor se mentine pana la sfarsitul acestui an. Incepând cu 1 ianuarie 2016, potrivit Legii nr. 227/2015 – Noul Cod Fiscal, in cazul în care tichetele cadou sunt acordate potrivit destinatiei si cuantumului prevazute de lege, nu vor mai fi considerate avantaje de natura salariala, valoarea acestora nemaifiind astfel impozitata.

In conformitate cu Legea nr. 193/2006, pentru evenimentele care se incadreaza In cheltuielile sociale, angajatorii pot acorda salariatilor tichete cadou emise de catre unitati autorizate. Destinatiile si evenimentele care se incadrează in aceasta categorie, criteriile in baza carora se acorda tichetele, valoarea lunara a acestora, precum si alte aspecte sunt stabilite de angajator, impreună cu organizatiile sindicale sau reprezentatii salariatilor, dupa caz, printr-un Regulament intern de acordare a tichetelor cadou.

Tichetele cadou se acorda in limita sumei prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli, intr-o pozitie distincta denumita ”Tichete cadou” pentru cheltuieli sociale.

Incepand cu 1 ianuarie 2016, contravaloarea tichetelor cadou reprezentand cheltuieli sociale este deductibila la calculul impozitului pe profit in limita unei cote de pana la 5% aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, fata de 2% cat este in prezent.

Tot de la aceasta data, noul Cod Fiscal reglementează ca, tichetele cadou oferite salariatilor, cat si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 Iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si tichetele cadou oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie nu reprezinta avantaje in natura, respectiv sunt neimpozabile, in masura în care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.

Remarcam astfel ca, incepand cu anul 2016, angajatorii vor putea acorda tichete cadou tuturor salariatilor, indiferent daca au sau nu copii minori, avantajul fiscal fiind ca, valorile în limita a 150 lei/persoana sunt scutite atat de impozit cat si de contributii sociale.

GHID GDPR
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar
downloadcrosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram