Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
GHID GDPR
Afla mai multe
CALCULATOR SALARII
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar

Legea nr. 193/2020: Noutati pentru angajatori privind contributia la fondul de handicap | News Flash

27 august 2020

In Monitorul Oficial nr. 767/2020 a fost publicata Legea nr. 193/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Potrivit Legii nr. 448/2006, companiile care au cel putin 50 de salariati au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.Avand in vedere prevederile Legii nr. 193/2020, incepand cu data de 24 august 2020, autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajeaza persoane cu handicap in conditiile prevazute de lege, pot opta pentru una dintre urmatoarele obligatii:

a) Sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap;

b) Sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand echivalentul a minimum 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentand diferenta pana la nivelul sumei prevazute la lit. a) sa achizitioneze, pe baza de parteneriat, produse sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate in unitati protejate autorizate.

Practic, valoarea contributiei pe care angajatorii o datoreaza lunar la fondul de handicap nu se modifica, insa, angajatorii vor avea posibilitatea ca jumatate din suma datorata sa fie folosita pentru a achizitiona produse si servicii.

Angajatorii au obligatia sa declare lunar contributia la fondul de handicap, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei de raportare, in formularul 100 – Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat, la categoria „varsaminte de la persoanele juridice, pentru persoanele cu handicap neincadrate”.

GHID GDPR
Afla mai multe
CALCULATOR SALARII
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram