Anul acesta, angajatii se bucura de 12 zile libere, cu 2 mai mult decat in 2022. In total, salariatii pot beneficia de 15 zile libere, insa 12 dintre acestea vor pica in cursul saptamanii, iar 3 in weekend. Zilele libere legale sunt reglementate de Codul Muncii prin articolul 139 din act.
Pentru a-ti veni in ajutor, am pregatit calendarul zilelor libere si in format .pdf, pe care il poti descarca si printa, astfel incat sa nu ratezi nicio zi libera din 2023.

Anul acesta, zilele libere legale vor arata astfel:
- Anul Nou: 1 si 2 ianuarie 2023 – duminica si luni
- Ziua Unirii Principatelor Romane: 24 ianuarie – marti
- Vinerea Mare: 14 aprilie – vineri
- Pastele: 16 si 17 aprilie – duminica si luni
- Ziua Muncii: 1 mai – luni
- Ziua Copilului: 1 iunie – joi
- Rusaliile: 4 si 5 iunie – duminica si luni
- Adormirea Maicii Domnului: 15 august – marti
- Sfantul Andrei: 30 noiembrie – joi
- Ziua Nationala a Romaniei: 1 decembrie – vineri
- Craciunul: 25 si 26 decembrie – luni si marti
Angajatii care apartin altor culte religioase decat cele crestine beneficiaza si de doua zile libere pentru cele trei sarbatori religioase anuale declarate. Acestea se acorda in alte zile decat in cele mentionate in lista de mai sus. In cazul salariatilor care apartin cultelor crestine, liberele pentru Vinerea Mare, Paste si Rusalii se acorda in functie de data la care sunt sarbatorite de fiecare cult in parte.
Anumite categorii de salariati vor trebui sa lucreze chiar si in zilele libere legale. Este cazul unitatilor sanitare, unitatilor de alimentatie publica si locurile de munca a caror activitate trebuie sa continue din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
In aceste situatii, angajatorii trebuie sa asigure compensarea cu timp liber corespunzator in termen de 30 de zile. Daca, din motive justificate, nu se pot acorda zile libere, salariatii au dreptul sa beneficieze de un spor la salariul de baza de minimum 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru. Conform legii, angajatorii care nu acorda nici liber, nici compensatii salariale risca amenzi de mii de lei.