Coasiguratul este acea persoana care beneficiaza de asigurare sociala de sanatate fara plata contributiei, datorita faptului ca se afla in intretinerea unei persoane asigurate, potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
Persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 510 lei lunar, cu exceptia veniturilor prevazute in Legea 227/2015 privind Codul fiscal la art. 62 lit. o), w) si x) si/sau a pensiilor de urmas cuvenite conform legii, precum si a prestatiilor sociale acordate potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Nu sunt considerate persoane aflate in intretinere persoanele fizice care detin terenuri agricole si silvice in suprafata de peste 10.000 m2 in zonele colinare si de ses si de peste 20.000 m2 in zonele montane.
Copiii minori ai contribuabilului, in varsta de pana la 18 ani impliniti, sunt considerati intretinuti.
Coasiguratii pot fi sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate. De mentionat, coasiguratii nu pot avea la randul lor coasigurati.
Asiguratul care vrea sa ia in intretinere sotul/sotia/un parinte fara venituri trebuie sa informeze angajatorul despre acest lucru si sa-i ofere acestuia urmatoarele documente:
- O declaratie pe propria raspundere a salariatului prin care acesta declara ca are in intretinere persoana respectiva;
- Copia actului de identitate al persoanei coasigurate;
- Copia actului care atesta relatia de rudenie intre salariat si coasigurat;
- O declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri proprii;
- Adeverinta emisa de Administratia Financiara din care sa reiasa faptul ca persoana respectiva nu realizeaza venituri impozabile – in original.
Modalitatea electronica de verificare a calitatii de asigurat se face prin introducerea de catre furnizorii de servicii medicale, medicamente, ingrijiri la domiciliu si dispozitive medicale a codului numeric personal al persoanei care necesita servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale in campul „CNP” din aplicatia instalata pe site-ul CNAS la adresa www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html.
In cazul in care persoana care necesita servicii medicale, medicamente, ingrijiri la domiciliu si dispozitive medicale, cu exceptia celor din pachetul minim de servicii medicale, apare neasigurata (ca urmare a interogarii aplicatiei mentionate mai sus), aceasta va face dovada calitatii de asigurat cu adeverinta de asigurat.
Asiguratul are obligatia sa anunte in termen de 15 zile angajatorul, medicul de familie si casa de asigurari asupra modificarilor datelor de identitate sau a modificarilor referitoare la incadrarea lor intr-o anumita categorie de asigurati.
Deducerea personala
Persoanele fizice, contibuabili, au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.
Aceasta se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 1.950 lei inclusiv, astfel:
- Pentru contribuabilii care nu au persoane in intretinere – 510 lei;
- Pentru contribuabilii care au o persoana in intretinere – 670 lei;
- Pentru contribuabilii care au doua persoane in intretinere – 830 lei;
- Pentru contribuabilii care au trei persoane in intretinere – 990 lei;
- Pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane in intretinere – 1.310 lei.
Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii cuprinse intre 1.951 lei si 3.600 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive fata de cele de mai sus.
In cazul in care o persoana este intretinuta de mai multi contribuabili, suma reprezentand deducerea personala se atribuie unui singur contribuabil, conform intelegerii intre parti. Pentru copiii minori ai contribuabililor, suma reprezentand deducerea personala se atribuie fiecarui contribuabil in intretinerea caruia/carora se afla acestia.
Suma reprezentand deducerea personala se acorda pentru persoanele aflate in intretinerea contribuabilului pentru acea perioada impozabila din anul fiscal in care acestea au fost intretinute (perioada se rotunjeste la luni intregi in favoarea contribuabilului).
Deducerea personala determinata potrivit prezentului articol nu se acorda personalului trimis in misiune permanenta in strainatate, potrivit legii.