Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
GHID GDPR
Afla mai multe
CALCULATOR SALARII
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar

Coasigurații și persoanele în întreținere. Care sunt deducerile personale suplimentare?

23 aprilie 2024

Modificările aduse Codului Fiscal referitoare la deducerea personală se adresează unui număr mai mare de salariați, având în vedere noua limitare a salariului brut realizat ce a fost aplicată începând cu 1 ianuarie 2023.

Dacă până la finalul anului 2022 beneficiau de deducerea personală doar salariații care realizau un venit brut total de maxim 3600 lei, începând din 01 ianuarie 2023, deducerea personală a fost stabilită ca fiind un procent din salariul de bază minim pe economie aplicat la un total brut de maximum 2.000 lei + salariul minim pe economie. Această modificare face ca pe viitor deducerea personală să fie corelată cu salariul minim pe economie, indiferent de nivelul acestuia.

Deducerea personală reprezintă suma care se scade din baza impozabilă, reducând valoarea impozitului. Cu alte cuvinte, salariatul care beneficiază de deduceri personale, plătește mai puțin impozit, iar diferența va fi regăsită în salariul încasat.

Pe lângă deducerea personală de bază, a fost introdusă deducerea personală suplimentară pentru două categorii de salariați.

Categoria 1: Părintele cu funcția de bază care are un copil minor în întreținere, înscris într-o formă de învățământ.

Limitare salariului brut realizat: Nu este cazul

Deducerea personală suplimentară: 100 RON/copil minor în întreținere, înscris într-o formă de învățământ;

Beneficiu real reflectat în salariul încasat: 10 RON/copil minor în întreținere, înscris într-o formă de învățământ;

Condiții de acordare: Se acordă unui singur părinte care are funcția de bază la angajatorul unde face solicitarea, cu următoarele documente:

  • Adeverință din care să reiasă înscrierea copilului într-o formă de învățământ,
  • Declarație pe proprie răspundere a părintelui salariat, din care să reiasă că celălalt părinte nu beneficiază de deducerea personală suplimentară la locul sau de muncă, că salariatul declarant nu beneficiază de deducerea suplimentară la un alt angajator, se obligă să anunțe angajatorul, dacă intervin modificări în cele declarate.

Categoria 2: Tinerii de până în 26 ani

Limitare salariului brut realizat: 5.300 RON brut

Deducerea personală suplimentară: 15% din salariul minim brut pe țară. La momentul actual reprezintă 3.300 RON brut*15%=495 RON

Beneficiu real reflectat în salariul încasat: aproximativ 49/50 RON

Condiții de acordare: Se acordă automat tuturor tinerilor care au vârsta de până la 26 de ani.

Pentru ambele categorii se va acorda și deducerea personală de bază, care se calculează în funcție de salariul brut realizat în lună și de numărul persoanelor în întreținere. Menționăm că ambii părinți pot avea copii minori în întreținere, însă numai unul dintre ei, poate beneficia de deducerea suplimentară.

Puteti afla mai multe informatii despre asigurati si coasigurati, despre cum se acorda deducerea personala aici.

GHID GDPR
Afla mai multe
CALCULATOR SALARII
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram