Fise de post si evaluarea angajatilor

Fisa postului este un instrument dinamic prin care compania ofera angajatului o imagine clara asupra pozitiei detinute in organizatie. Mai mult, aceasta are o importanta majora in stabilirea ulterioara a obiectivelor profesionale individuale care stau la baza evaluarii performantei angajatului.

Stiai ca: Anterior angajarii, compania este obligata sa aduca la cunostinta persoanei selectate in vederea angajarii atat fisa postului, cu specificarea atributiilor postului, cat si criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului?

Astfel, dorim sa venim in intampinarea managementului companiilor si a departamentelor de HR cu un pachet complet care vizeaza nu doar analiza posturilor si intocmirea fiselor de post, ci si asistenta in setarea criteriilor pentru angajatii companiei si evaluarea efectiva a performantei profesionale a acestora.

Fisa de post – riscurile utilizarii modelelor standard

Un model standard al fisei de post reprezinta un document intocmit conform specificatiilor Clasificarii Ocupatiilor din Romania sau altor acte normative aplicabile domeniului de activitate al angajatorului, respectand astfel doar cerintele minime legale. Desigur, in momentul in care o companie descarca si utilizeaza astfel de modele standard disponibile in diverse formate in mediul online, este expusa multor riscuri, deoarece acestea nu provin din surse sigure si nu garanteaza conformitatea cu ultimele cerinte legislative in vigoare.

In plus, este recomandat ca inainte de a incheia un contract de munca sa se efectueze o analiza a postului respectiv pentru ca fisa de post sa fie adaptata specificului activitatii companiei, astfel evitand posibile neintelegeri sau chiar conflicte ce pot ajunge in fata instantei.

Stabilirea criteriilor de performanta si evaluarea angajatului

Evaluarea performantei profesionale individuale are ca scop aprecierea obiectiva a activitatii angajatilor, prin stabilirea gradului de indeplinire a obiectivelor utilizand criteriile de evaluare stabilite pentru perioada respectiva.

Criteriile de performanta nu sunt doar obligatorii prin lege, ci reprezinta si un puternic instrument care poate ajuta angajatorul in prevenirea unor riscuri precum: imposibilitatea de a seta anumite grile de salarizare conforme cu activitatea si productivitatea angajatilor sau eventuale conflicte datorate neclaritatilor cu privire la atributiile angajatului – lucru ce poate atrage dupa sine neasumarea responsabilitatii activitatilor zilnice sau, in cazuri extreme, a daunelor materiale cauzate companiei.

Mai mult, o evaluare documentata si aplicata corect reprezinta unicul instrument pe care managementul il are la dispozitie in cazul desfiintarilor de posturi similare, fie ele colective sau individuale.

Ce oferim?

Concret, pachetul pe care il propunem contine urmatoarele doua categorii principale de servicii, rezultatul final fiind unul coerent si usor de pus in practica:

  • Modele de fise de post standard cu posibilitatea de personalizare a acestora in functie de specificul activitatii din companie
  • Suport in setarea obiectivelor profesionale si elaborarea criteriilor de evaluare pentru fiecare angajat in parte

Toate documentele au garantia specialistilor nostri in Legislatia Muncii, fiind intocmite in concordanta cu cerintele legale aplicabile. Unul dintre beneficiile majore este eliminarea riscului intelegerii eronate a termenilor implicati in acest proces, acestia fiind inca definiti intr-o maniera neclara de legislatia in vigoare.

Atentie: Neindeplinirea sau indeplinirea partiala de catre entitatea controlata a masurilor dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta, constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, conform Legii 108/1999.

map-markercrosschevron-rightarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram