Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
GHID FISCAL
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar

Directiva TVA (2006/112/CE) – noutati privind comertul electronic transfrontalier

25 iunie 2021

Incepand cu 1 iulie 2021, se va aplica o serie de modificari pentru Directiva 2006/112/CE (Directiva TVA), care schimba normele privind TVA aplicabile activitatilor de comert electronic transfrontalier catre consumatorii finali „business-to-consumer” (B2C). Consiliul European a adoptat aceste norme prin Directiva 2017/2455, in decembrie 2017, si prin Directiva 2019/1995, in noiembrie 2019 (Directivele privind TVA pentru comertul electronic).

Noile reguli TVA vor oferi societatilor din UE conditii egale cu cele oferite societatilor din afara UE care, in conformitate cu normele TVA in vigoare inainte de iulie 2021, nu trebuie sa perceapa TVA. De asemenea vor simplifica obligatiile in materie de TVA pentru intreprinderile implicate in comertul electronic transfrontalier si vor aprofunda piata unica a Uniunii Europene.

Principalele modificari aduse prin Directiva 2006/112/CE

  1. Luand in considerare succesul avut de mini-ghiseul unic (MOSS), care permite furnizorilor de servicii de telecomunicatii, radiodifuziune, televiziune si de servicii furnizate pe cale electronica (TBE) sa se inregistreze in scopuri de TVA intr-un singur stat membru si sa declare in statul membru respectiv TVA-ul datorat in alte state membre, acest sistem va fi extins si la alte servicii B2C, la vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta, precum si la anumite livrari interne de bunuri, rezultand astfel un ghiseu unic (One Stop Shop – OSS) mai mare.
  2. Se elimina pragul pentru vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta, existent la nivelul fiecarei tari in parte. Acesta va fi inlocuit cu un nou prag la nivelul UE de 10.000 EUR (cumulat pentru toate vanzarile din tarile UE), sub care prestarile de servicii TBE si vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta pot ramane supuse TVA in statul membru, unde este stabilita persoana impozabila care presteaza serviciile TBE respective sau unde se afla bunurile respective la momentul in care incepe expedierea sau transportul acestora.
  3. Vor fi introduse prevederi speciale, conform carora o societate care faciliteaza livrarile, prin folosirea unei interfete electronice online, este considerata, in scopuri de TVA, a fi primit si furnizat bunurile ea insasi („furnizor presupus”).
  4. Se elimina scutirea de TVA la importul de loturi mici cu o valoare de pana la 10/22 EUR. Va fi creat un nou sistem special pentru vanzarile la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte cu o valoare intrinseca care nu depaseste 150 EUR, care va fi denumit ghiseul unic pentru importuri (Import One Stop Shop – IOSS).
  5. Se introduc masuri de simplificare pentru vanzarile la distanta de bunuri importate in loturi de valoare mica, care nu depasesc 150 EUR, in cazul in care nu se utilizeaza IOSS (regimuri speciale).
  6. Vor fi introduse noi cerinte privind pastrarea inregistrarilor pentru intreprinderile care faciliteaza livrarea de bunuri si prestarea de servicii prin utilizarea unei interfete electronice, inclusiv in cazul in care interfata electronica nu este un furnizor presupus.

Reformele in materie de TVA vin in intampinarea schimbarilor care au aparut in ultimii ani in comertul electronic. Acestea vor reduce considerabil costurile privind conformitatea TVA in UE si vor oferi un tratament egal cu cel aplicat companiilor in afara UE.

De asemenea, extinderea aplicarii ghiseului unic (One Stop Shop – OSS) la mai multe operatiuni B2C este premergator aplicarii sistemului TVA definitiv in Uniunea Europeana, in care OSS va juca un rol important.

GHID FISCAL
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram