Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
GHID FISCAL
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar

Noutati privind raportarea SAF-T pentru contribuabilii din Romania

22 noiembrie 2021

In Monitorul Oficial nr. 1073/9.11.2021 a fost publicat Ordinul 1783/2021. Acesta stabileste natura informatiilor care trebuie declarate de contribuabili prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura, conditiile de transmitere, termenele si datele de la care categoriile de contribuabili sunt obligate sa transmita raportarea SAF-T.

Principalele proceduri referitoare la raportarea SAF-T

Fisierul standard de control fiscal (SAF-T) se transmite de catre contribuabili prin intermediul Declaratiei informative D406, al carei model este prevazut in ordin.

Declaratia informativa D406 se depune doar online, in format electronic.Contribuabilii beneficiaza de o perioada de gratie de:

  • 6 luni pentru prima raportare, respectiv 5 luni pentru a doua raportare, 4 luni pentru a treia raportare, 3 luni pentru a patra raportare, 2 luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere lunara a fisierului SAF-T;
  • 3 luni pentru prima raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere trimestriala a fisierului SAF-T.

Perioada de depunere a declaratiei D406 este aceeasi cu perioada TVA.

Obligatia de transmitere a D406 pentru contribuabilii din Romania

Obligatia de transmitere a Declaratiei informative D406 devine efectiva pentru fiecare categorie de contribuabili, astfel:

Pentru categoria marilor contribuabili

  • Pentru contribuabilii incadrati in categoria marilor contribuabili la data de 1 ianuarie 2022, care au facut parte din aceasta categorie si in anul 2021, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data de 1 ianuarie 2022, care reprezinta data de referinta pentru mari contribuabili;
  • Pentru contribuabilii incadrati in categoria marilor contribuabili la data de 1 ianuarie 2022, care nu au facut parte din aceasta categorie in anul 2021, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data de 1 iulie 2022, care reprezinta data de referinta pentru noii mari contribuabili.

Pentru categoria contribuabililor mijlocii

  • Pentru contribuabilii incadrati in categoria contribuabili mijlocii la data de 31 decembrie 2021, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data de 1 ianuarie 2023, care reprezinta data de referinta pentru contribuabilii mijlocii.

Pentru categoria contribuabililor mici

  • Pentru contribuabilii incadrati in categoria de contribuabili mici la data de 31 decembrie 2021, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data de 1 ianuarie 2025, care reprezinta data de referinta pentru contribuabilii mici.

Pentru categoria contribuabililor nou-inregistrati

  • Pentru contribuabilii nou-inregistrati sau incadrati dupa data de referinta pentru fiecare categorie in parte, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data efectiva a inregistrarii, prima depunere a Declaratiei informative D406 urmand sa se faca in ultima zi a lunii care urmeaza perioadei pentru care se face raportarea, ulterior datei de referinta pentru categoria in care au fost inregistrati sau incadrati.
GHID FISCAL
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram