Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
Mailchimp - subscribe form sidebar

Cum sa creezi un CV de succes daca te afli la inceput de drum?

7 iunie 2021

Multi tineri intampina astazi dificultati in a-si gasi un job, iar una dintre credintele acestora este legata de faptul ca angajatorii cauta persoane care sa aiba un minimum de experienta. Desigur, piata este impartita, insa putem sustine cu incredere ca exista angajatori care doresc sa investeasca in talente aflate la inceput de drum, fara experienta, dar care poseda skill-urile necesare.

De exemplu, in Accace, multi tineri au avut o evolutie frumoasa: veniti de pe bancile facultatii, au avansat de la pozitii de Junior la Middle si Senior. Avem colegi care au reusit datorita efortului lor, dar si cu sprijin sustinut din partea companiei. Consideram ca un prim pas in angajarea unui tanar specialist o constituie si pregatirea unui CV.Din pacate, foarte multi candidati care aplica la diverse joburi nu sunt contactati de catre recruiteri, iar CV-ul poate reprezenta un motiv definitoriu in aceasta decizie: fie nu este complet, fie experienta care se regaseste nu are nicio relevanta pentru profilul cautat. Daca vrei sa ai succes in gasirea jobului de vis, atunci CV-ul tau trebuie sa fie construit in conformitate cu cerintele jobului pentru care aplici.

Pentru inceput, sa explicam ce este, de fapt, un CV. Notiunea de Curriculum Vitae reprezinta, in esenta, „cursul vietii profesionale”. Acesta este creat cu scopul de a-i demonstra viitorului angajator ca tu, candidatul, detii potentialul si abilitatile necesare pentru a-ti indeplini cu succes responsabilitatile jobului pentru care ai aplicat. CV-ul tau este un document foarte important, din acest motiv trebuie sa acorzi suficient timp pentru crearea acestuia, astfel incat sa se potriveasca cat mai bine cu cerintele jobului pe care ti-l doresti.

Elementele unui CV

1. Informatiile de contact

Aceasta sectiune trebuie sa contina numele complet, adresa de domiciliu, data nasterii, numarul de telefon si o adresa de e-mail. In cazul in care inca folosesti o adresa de tipul , iti recomandam sa renunti cat mai repede la ea, intrucat nu vei prezenta credibilitate. Opteaza pentru o adresa care sa contina numele si prenumele tau.

2. Obiectivul profesional

Stabilirea unui obiectiv profesional este absolut necesara pentru candidatii care nu au experienta. In aceasta sectiune, ai posibilitatea sa convingi recrutorul ca esti candidatul potrivit pentru rolul pe care il are deschis. Probabil, aceasta parte iti va crea cele mai provocari, insa, daca iti doresti cu adevarat acel job, vei gasi cu usurinta explicatia compatibilitatii cu rolul respectiv.

De exemplu, pentru un recrutor este clar de ce un contabil junior cu experienta de un an in domeniu va aplica pentru un rol de contabil; alta este situatia, insa, atunci cand un candidat, care tocmai si-a finalizat studiile in istorie, aplica pentru o pozitie de contabil.

Din acest motiv, obiectivul profesional are un impact destul de mare asupra deciziei unui recrutor de a invita candidatul la un interviu. Obiectivul profesional iti ofera oportunitatea de a vorbi despre tine, despre interesele si studiile tale, experienta profesionala si abilitatile-cheie care au legatura directa cu cerintele jobului.

3. Istoricul profesional

Cand completezi aceasta sectiune, asigura-te ca informatiile sunt in ordine cronologica descrescatoare. Furnizeaza recrutorului date, locatii si angajatori si nu uita sa indici corect functiile detinute. Ofera o scurta descriere a realizarilor tale profesionale si incearca sa incluzi cuvinte de tip pozitiv: am realizat, am dezvoltat, am avansat, am coordonat, am creat, am reusit, am extins. De exemplu: In perioada in care am activat la angajatorul X, eram responsabil de motivarea colegilor mei si organizam diverse activitati.

Ce faci in cazul in care nu ai experienta profesionala? Atunci, este foarte important sa evidentiezi actiunile de voluntariat la care ai participat, stagiile de practica, activitatile in diverse asociatii sau chiar proiectele personale pe care le-ai dus la bun sfarsit.

4. Pasiuni si interese

Pentru aceasta sectiune, iti vom oferi, de asemenea, cateva ponturi pentru imbunatatirea CV-ului.

Cititul – Interesul pentru carti demonstreaza ca esti o persoana inteligenta, care cauta in permanenta metode de a-si imbunatati cunostintele in diverse domenii. Lectura este o cale buna de a ne relaxa si de a ne imbogati cultura generala.

Voluntariatul – Acesta demonstreaza ca esti o persoana empatica, care vrea sa ofere suport comunitatii. Munca de voluntariat are un impact foarte mare in CV si cantareste mult in ochii recrutorului, deoarece, de obicei, se cauta persoane implicate, care doresc sa contribuie la o schimbare pozitiva.

Cantatul la un instrument muzical – Cu siguranta ca aceasta pasiune demonstreaza multa rabdare si putere de concentrare pentru o perioada indelungata.

Scrisoarea/e-mail-ul de intentie

Pe langa CV, scrisoarea de intentie este o carte de vizita in sine, dar nu trebuie sa fie neaparat un Word lung, clasic si plictisitor, ci poate fi un e-mail adresat recrutorului, in care sa oferi cateva informatii despre calificarea, experienta si realizarile tale. Incearca sa fii creativ si sa prezinti cat mai multe aspecte pozitive.

1. Subiectul e-mail-ului

Recomandam sa pastrezi un subiect cat mai scurt, dar care, in acelasi timp, sa prezinte interes pentru cititor (HR, manager, CEO etc.).

Este important sa indici denumirea jobului pentru care aplici. De exemplu: Aplicatie pentru pozitia de Contabil Junior sau Oportunitate angajare – Contabil Junior

2. Continutul e-mail-ului

Continutul e-mail-ului ar trebui sa fie lizibil si structurat, format din introducere, cuprins si incheiere, fara greseli gramaticale. O adresare directa catre recrutorul companiei ar putea reprezenta o nota aparte – recomandam putin research in prealabil, pentru a afla numele acestuia.

3. Atasamente

CV-ul ar trebui atasat in format PDF sau Word, pentru a evita riscul de a nu se deschide. Incearca sa te detasezi de clasicul Europass si depune mai mult efort in personalizarea lui.

Daca detii recomandari de la fostii colegi sau manageri, este indicat sa le atasezi e-mailul-ului de intentie; poate reprezenta un avantaj.

De retinut:

  • Asigura-te ca e-mail-ul are un subiect si nu uita de cateva randuri despre tine;
  • Evita sa scrii cu majuscule atat subiectul e-mail-ului, cat si continutul;
  • Inainte de a expedia e-mail-ul, verifica inca o data daca ai atasat CV-ul si, daca este cazul, recomandarea;
  • Nu atasa poze ale CV-ului, mai ales daca acesta este rupt, murdar, sifonat etc. Trimite-l in format PDF sau Word.

Am pregatit si un exemplu de e-mail de intentie pe care il poti folosi pe viitor:

Buna ziua/Stimat(a) domn/doamna/Numele recrutorului,

Am citit in/am aflat din…despre postul liber de…, din cadrul companiei dvs.

Deoarece pregatirea si/sau experienta mea personala raspund(e) cerintelor jobului respectiv, va rog sa luati in considerare candidatura mea pentru acest post, deoarece am convingerea ca pot avea o contributie consistenta la dezvoltarea companiei dvs.

*In cazul unei expertize relevante/nisate, se poate adauga: Consider ca expertiza mea in lucrul cu X programe/platforme etc. (aici se listeaza domeniul ingust, specialitatea) ma recomanda ca fiind candidatul pe care il cautati.

CV-ul atasat contine toate detaliile relevante.

Va multumesc si astept cu nerabdare sa putem detalia posibilitatile de colaborare.

Cu stima,

Numele si prenumele

Speram ca toate aceste informatii ti-au fost utile si vei reusi sa obtii #unjobcanfilmulTAU.

Te asteptam pe pagina noastra de cariere pentru a descoperi noi oportunitati profesionale!

Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram