Acces gratuit la
Află în timp util care sunt cele mai importante schimbări ce ar putea să-ți influențeze afacerea! Îți oferim GRATUIT acces la ultimele modificări legislative, analize și studii de caz, sfaturi utile, invitații la evenimente, informații despre noile noastre servicii sau despre tool-urile interne, totul direct în inbox-ul tău.
Vizitează secțiunea noastră de Noutăți!
Îți vom trimite doar informații relevante pe care le vom considera de interes pentru ține, iar datele tale personale vor fi în siguranță, conform termenilor & condițiilor și politicii noastre privind GDPR.
Nu reușești să te abonezi? Încearcă această pagină.
Într-o societate în continuă evoluție, cu un accent crescând pe drepturile individuale și valorile egalității, promovarea unui mediu de lucru sănătos și respectuos devine nu doar un ideal, ci și o cerință. Fiecare angajat are dreptul la un loc de muncă unde se simte în siguranță, respectat și apreciat pentru competențele și abilitățile sale, fără a fi supus discriminării sau hărțuirii.
Hărțuirea la locul de muncă nu doar că afectează starea de bine a indivizilor, dar poate avea repercusiuni semnificative asupra productivității, moralului echipei și retenției angajaților, având astfel un impact direct asupra succesului și reputației unei companii. Implementarea unui/unei Ghid/Politici/Proceduri solid/solide și eficient/eficiente pentru combaterea hărțuirii la locul de muncă poate contribui semnificativ la prevenirea acestor situații neplăcute și la crearea unei culturi organizaționale sănătoase.
Având în vedere Hotărârea de Guvern nr. 970/2023 pentru aprobarea Metodologiei privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriul de sex, precum și a hărțuirii morale la locul de muncă, respectiv Legea nr. 69/2024 pentru ratificarea Convenției nr. 190/2019 (care se referă la eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii, adoptată la cea de-a 108-a sesiune a Conferinței Internaționale a Muncii a Organizației Internaționale a Muncii, la Geneva la 21 iunie 2019), fiecare angajator, indiferent de domeniul său de activitate sau de mărimea organizației, este obligat să revizuiască și să alinieze procedurile interne de prevenire și combatere a hărțuirii pe criteriul de sex și a hărțuirii morale la noul cadru legislativ, respectiv H.G. nr. 970/2023.
Astfel, până la data de 17 aprilie 2024, angajatorii au obligația de a-și elabora Ghidul/Politica/Procedura privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriul de sex, precum și a hărțuirii morale la locul de muncă, adaptat condițiilor specifice de muncă, cu respectarea termenelor și principiilor prevăzute în H.G. nr. 970/2023, sub sancțiunea aplicării unor măsuri contravenționale de către autoritățile competente.
Angajatorii au obligația de a pune în aplicare metodologia privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriul de sex, precum și a hărțuirii morale la locul de muncă, pe baza Ghidului privind prevenirea și combaterea acestora, Ghid prezentat ca anexă la metodologie.
Angajatorii sunt astfel obligați să instituie următoarele măsuri în cadrul locului de muncă:
Având în vedere obligațiile menționate mai sus, recomandăm și reamintim angajatorilor să elaboreze și să păstreze toate documentele necesare la nivel organizațional. Acestea sunt esențiale nu doar pentru a evita eventualele sancțiuni din partea autorităților, dar și pentru a asigura buna desfășurare a relațiilor de muncă, fiind o inițiativă esențială pentru promovarea un mediu de lucru sigur, respectuos și profesional pentru toți angajații companiei.
Pentru angajatorii care au nevoie de sprijin în elaborarea și implementarea unui/unei Ghid/Politici/Proceduri privind combaterea hărțuirii la locul de muncă, avocații noștri din Departamentul Juridic sunt pregătiți să ofere suportul necesar în vederea elaborării acestui document.