Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
GHID PRETURI DE TRANSFER
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar

Ghid privind preturile de transfer 2024 | eBook

21 februarie 2024
Articolul este disponibil și în limba
engleză

Companiile care efectueaza tranzactii cu persoane afiliate se confrunta deseori cu obstacole financiare, fiscale si legale care influenteaza activitatile zilnice ale afacerii. Prin urmare, pentru a se alinia cu reglementarile interne si internationale privind preturile de transfer si pentru a asigura un transport de bunuri/servicii cat mai usor intre partile afiliate, este necesar sa existe o politica solida si coerenta a preturilor de transfer.

Normele generale privind preturile de transfer au fost implementate in legislatia din Romania in 2003 prin Codul Fiscal, mentionand principiul valorii de piata (arm’s length principle) si metodele specifice oferite de OCDE pentru determinarea valorii de piata a tranzactiilor dintre parti afiliate.

In prezent, companiile romanesti au obligatia sa detina documentatie privind preturile de transfer atat pentru tranzactiile transfrontaliere, cat si pentru cele interne. Conform legislatiei fiscale din Romania, toate partile afiliate sunt obligate sa dovedeasca metoda aplicata pentru stabilirea preturilor tranzactiilor controlate (interne sau transfrontaliere) intre partile afiliate si sa detina documentatie care sa justifice aceasta metoda.

In ultimii ani, numarul inspectiilor fiscale privind preturile de transfer a crescut foarte rapid, de aceea companiile ar trebui sa se concentreze pe acest domeniu si, in special, pe pregatirea corespunzatoare a documentatiei/dosarului privind preturile de transfer.

Descarca ghidul nostru privind infiintarea societatilor in format PDF

LEGISLATIA APLICABILA

 • Codul Fiscal din Romania – art. 11(4) din Legea nr. 227/2015
 • Normele metodologice de aplicare ale Codului Fiscal
 • Tratatele de evitare a dublei impuneri
 • Ghidul OCDE privind preturile de transfer
 • Ordinul nr. 222/2008 privind continutul dosarului privind preturile de transfer (pentru tranzactii pana la 1 ianuarie 2016)
 • Ordinul nr. 442/2016 privind pragurile preturilor de transfer, termenele limita si continutul dosarului preturilor de transfer si procedura actualizata (pentru tranzactii dupa 1 ianuarie 2016)
 • Ordinul nr. 3735/2015 privind emiterea si modificarea acordului de preturi in avans
 • Codul de Procedura Fiscala – Legea nr. 207/2015

PRINCIPIUL VALORII DE PIATA

Principul valorii de piata (arm’s length principle) se bazeaza pe comparatia dintre termenii agreati in orice tranzactie comerciala sau financiara intre parti afiliate si termenii care ar fi fost stabiliti intre partile neafiliate in conditiile unor tranzactii comerciale sau financiare similare, in circumstante comparabile.

Revizuirea comparabilitatii termenilor se face prin confruntarea, in particular, a activitatilor desfasurate de parti, incluzand, dar fara a se limita la, productia lor, lucrarile de asamblare, cercetare-dezvoltare, achizitie si vanzare, riscul afacerii, caracteristicile proprietatii sau serviciului, conditiile convenite intre partile tranzactiei, mediul economic si strategia de afaceri. Termenii sunt considerati comparabili daca nu exista nicio diferenta sau daca doar ajustari minore ar compensa o astfel de diferenta.

Daca exista o diferenta intre preturile agreate in tranzactiile dintre persoane afiliate si preturile aplicate intre parti neafiliate in tranzactii comparabile, autoritatile fiscale pot ajusta baza impozabila a partilor afiliate implicate in tranzactii.

PARTILE AFILIATE

Orice contribuabil roman care desfasoara tranzactii cu parti afiliate, atat pentru tranzactii interne, cat si transfrontaliere, este supus regulilor privind preturile de transfer.

Partile afiliate sunt definite ca:

1. O persoana fizica este afiliata cu alta persoana fizica daca aceasta are calitatea de sot/sotie sau ruda pana la gradul al III-lea, inclusiv. Intre persoane afiliate, pretul la care sunt transferate bunurile corporale si necorporale sau serviciile este pretul de transfer.

2. O persoana fizica este afiliata cu o persoana juridica daca persoana fizica detine, in mod direct sau indirect (inclusiv detinerile persoanelor afiliate), minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot din cadrul companiei ori daca detine control, in mod efectiv, asupra persoanei juridice.

3. O persoana juridica este afiliata cu o alta persoana juridica daca cel putin:

 • Prima persoana juridica detine, direct sau indirect (inclusiv detinerile persoanelor afiliate), minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale unei alte persoane juridice ori daca detine control, in mod efectiv, asupra acesteia;
 • A doua persoana juridica detine, direct sau indirect (inclusiv detinerile persoanelor afiliate), minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot din cadrul primei companii;
 • O a treia persoana juridica detine, direct sau indirect (inclusiv detinerile persoanelor afiliate), minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot din cadrul ambelor companii.

DOSARUL PRETURILOR DE TRANSFER

Continut

Dosarul preturilor de transfer reprezinta un set de informatii, date si fapte care demonstreaza si explica metoda de formare a preturilor contribuabilului in tranzactiile controlate. In general, documentatia preturilor de transfer contine doua parti: una generala si una specifica.

 • Partea generala contine un set de informatii ce ofera o imagine de ansamblu asupra partilor afiliate din grup, in timp ce partea specifica contine informatii referitoare la contribuabil si la tranzactiile controlate in care acesta este implicat.
 • Partea specifica contine informatii referitoare la contribuabil si la tranzactiile controlate in care acesta este implicat

Reguli generale

Dosarul preturilor de transfer trebuie pregatit separat pentru fiecare tranzactie controlata sau pentru fiecare grup agregat de tranzactii controlate. Dosarul preturilor de transfer trebuie intocmit in limba romana si se refera la fiecare an fiscal.

Chiar daca fiecare contribuabil roman care efectueaza tranzactii cu persoane afiliate ar trebui sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer, exista niste diferente in ceea ce priveste termenele-limita si durata, detaliate mai jos.

Categorii de contribuabili

1. Contribuabilii mari sunt obligati sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer daca efectueaza tranzactii cu persoane afiliate, ce depasesc urmatoarele praguri:

 • 200.000 EUR – dobanzi incasate/platite pentru servicii financiare
 • 250.000 EUR – servicii prestate /primite catre/de la parti afiliate
 • 350.000 EUR – achizitii/ vanzari de active corporale/necorporale

2. Contribuabilii mari care nu depasesc pragurile de mai sus sau contribuabilii mijlocii si mici sunt obligati sa pregateasca dosarul preturilor de transfer daca efectueaza tranzactii cu parti afiliate, care depasesc urmatoarele praguri:

 • 50.000 EUR – dobanzi incasate/platite pentru servicii financiare
 • 50.000 EUR – servicii prestate/primite catre/de la parti afiliate
 • 100.000 EUR – achizitii/vanzari de active corporale/necorporale

3. Contribuabilii care nu se incadreaza in categoriile mentionate mai sus nu sunt obligati sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer. Totusi, ei trebuie sa documenteze faptul ca principiul valorii de piata este respectat in relatiile cu partile afiliate, in conformitate cu principiile financiare si fiscale aplicabile.

Termene-limita

In functie de clasificarea de mai sus, termenele pentru intocmirea/prezentarea dosarului preturilor de transfer sunt:

 • Contribuabilii din prima categorie trebuie sa prezinte dosarul preturilor de transfer in 10 zile de la solicitarea autoritatilor.
 • Contribuabilii din a doua categorie trebuie sa prezinte dosarul preturilor de transfer in 30-60 zile de la solicitarea autoritatilor. Contribuabilii pot solicita amanarea termenului pentru maximum 30 zile.

Tinand cont de perioada scurta de pregatire, este recomandat sa se detina documentatia in avans.

METODE FOLOSITE

Pot fi folosite orice metode traditionale si alte metode privind preturile de transfer conform OCDE, atat timp cat se aplica principiul celei mai bune metode. De asemenea, se pot combina mai multe metode, daca este necesar.

Metode traditionale

 • Metoda compararii preturilor – utilizata, in principal, pentru tranzactii cu active corporale si necorporale si tranzactii financiare
 • Metoda pretului de revanzare – utilizata, in principal, pentru distribuitorii de produse
 • Metoda cost plus – utilizata, in principal, pentru tranzactii referitoare la productie sau vanzare de produse semi-finite/finite, care nu includ valoare adaugata mare

Metode tranzactionale

 • Metoda marjei nete – utilizata, in principal, pentru tranzactii comparabile care au functii semnificativ diferite
 • Metoda impartirii profitului – potrivita pentru tranzactii integrate, cand partile contribuie intr-un mod unic sau detin active corporale de valoare

ACORDURI DE PRET IN AVANS (APA)

Acordurile de pret in avans sunt disponibile in conformitate cu legislatia romaneasca. APA sunt valabile pana la 5 ani cu posibilitatea de prelungire in cazul contractelor pe termen lung.

Pentru contribuabilii mari si alti contribuabili cu o valoare consolidata a tranzactiilor mai mare de 4.000.000 EUR, taxa este de 20.000 EUR pentru APA initial si 15.000 EUR pentru modificarea APA initial.

Pentru ceilalti contribuabili si pentru tranzactiile consolidate cu valoare mai mica de 4.000.000 EUR, taxa este de 10.000 EUR pentru APA initial si 6.000 EUR pentru modificarea APA initial.

PENALITATI

Pentru nerespectarea legislatiei cu privirea la intocmirea si prezentarea dosarului preturilor de transfer se aplica urmatoarele penalitati:

 • Pentru contribuabili mari si mijlocii – intre 12.000-14.000 RON (aproximativ 2.510-2.930 EUR)
 • Alti contribuabili – intre 2.000-3.500 RON (aproximativ 420-730 EUR)

Separat, pot fi aplicate ajustarea bazei impozabile, dobanzi de intarziere si penalitati.

GHID PRETURI DE TRANSFER
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar
downloadcrosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram