Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
CALENDAR TAXE
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar

Standardele de contabilitate internaționale (IFRS) aplicabile în industria parcurilor fotovoltaice – o necesitate în era energiei sustenabile

4 iunie 2024

Odată cu creșterea cererii pentru surse de energie regenerabilă, dezvoltarea parcurilor fotovoltaice a devenit o industrie în plină expansiune în multe țări din întreaga lume, inclusiv în România. Cu toate acestea, odată cu creșterea complexității și a dimensiunii proiectelor fotovoltaice, este crucial ca entitățile din acest domeniu să adopte și să aplice standardele contabile internaționale (IFRS) pentru a asigura transparența financiară și conformitatea cu practicile contabile internaționale în pregătirea raportărilor contabile consolidate.

Aplicarea IFRS în pregătirea situațiilor financiare

Pentru o reprezentare fidelă a activelor și pasivelor companiilor, recomandăm minim aplicarea standardelor de mai jos în pregătirea situațiilor financiare:

  1. Recunoașterea și evaluarea activelor: IFRS 16 – Leasing precum și IFRS 9 – Instrumente Financiare sunt standarde cheie pentru recunoașterea și evaluarea activelor utilizate în dezvoltarea parcurilor fotovoltaice și a formelor de datorii asociate cu acestea. Aceste standarde oferă orientări detaliate privind recunoașterea și evaluarea corectă a activelor, inclusiv a echipamentelor solare, drepturilor de utilizare a terenurilor și a altor active și datorii implicate în proiecte.
  2. Evaluarea valorii juste a activelor: IFRS 13 – Evaluarea Valorii Juste este un standard cheie pentru evaluarea valorii activelor fotovoltaice, inclusiv pentru contabilizarea la valoarea justă a activelor în conformitate cu principiile de piață și de evaluare. Acest lucru este crucial într-o industrie în care valorile activelor pot fluctua semnificativ în funcție de schimbările în tehnologie, cerere și alti factori.
  3. Raportarea transparentă a riscurilor și a contingențelor: IFRS 7 – Instrumente Financiare: Informații de Dezvăluire și IAS 37 – Provizioane, Pasive Contingente și Active Contingente, sunt standarde importante pentru raportarea transparentă a riscurilor și a contingențelor asociate proiectelor fotovoltaice. Aceste standarde cer divulgarea detaliată a riscurilor financiare și a obligațiilor contingente, asigurând astfel transparența și informarea corectă a investitorilor și a altor părți interesate.
  4. Reflectarea costurilor imprumuturilor asociate:  IAS 23 – Costurile îndatorării reglementează tratamentul contabil al costurilor de împrumut, oferind îndrumări cu privire la momentul și modalitatea în care aceste costuri pot fi capitalizate ca parte a costului de achiziție al anumitor active. Aplicarea corectă a IAS 23 este crucială pentru respectarea principiilor de contabilitate și pentru luarea deciziilor în ceea ce privește gestionarea eficientă a costurilor de împrumut în contextul financiar al unei entități.

Importanța implementării standardelor internaționale de contabilitate

Implementarea standardelor de contabilitate internaționale în business-ul de dezvoltare a parcurilor fotovoltaice este esențială pentru asigurarea transparenței financiare, a conformității legale și a informațiilor corecte și relevante pentru toate părțile interesate. Prin adoptarea și aplicarea IFRS, entitățile din această industrie pot promova o mai mare încredere și credibilitate în raportarea lor financiară, sprijinind astfel creșterea și dezvoltarea durabilă a energiei regenerabile.

Suportul oferit de Accace România

Cu prezența noastră pe piețele internaționale și experiența experților noștri, oferim o gamă largă de soluții adaptate nevoilor diverse ale unei afaceri. Specialiștii noștri în domeniul financiar-contabil oferă suport cuprinzător în implementarea IFRS pentru companiile din industria parcurilor fotovoltaice? Te invităm să ne contactezi pentru a afla cum putem colabora pentru a asigura organizației tale o raportare financiar-contabilă corectă.

CALENDAR TAXE
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram