In Monitorul Oficial nr. 474 din 6 mai 2021 a fost publicata Ordonanta de Urgenta nr. 36 din 5 mai 2021, privind utilizarea semnaturii electronice avansate sau semnaturii electronice calificate, insotite de marca temporala electronica sau marca temporala electronica calificata si sigiliul electronic calificat al angajatorului in domeniul relatiilor de munca.
Principalele modificari aduse Codului Muncii de OUG 36/2021
- Partile pot opta sa utilizeze la incheierea contractului individual de munca/actului aditional la contract, dupa caz, semnatura electronica avansata sau semnatura electronica calificata, insotita de marca temporala electronica sau marca temporala electronica calificata si sigiliul electronic calificat al angajatorului.
- Angajatorul poate opta pentru utilizarea semnaturii electronice avansate sau semnaturii electronice calificate, insotita de marca temporala electronica sau marca temporala electronica calificata si sigiliul electronic calificat al angajatorului, pentru intocmirea tuturor inscrisurilor/documentelor din domeniul relatiilor de munca rezultate la incheierea contractului individual de munca, pe parcursul executarii acestuia sau la incetarea contractului individual de munca, in conditiile stabilite prin Regulamentul Intern si/sau contractul colectiv de munca aplicabil, potrivit legii.
- Documentele semnate astfel se arhiveaza de catre angajator cu respectarea prevederilor Legii Arhivelor Nationale nr. 16/1996, republicata, si ale Legii nr. 135/2007 privind arhivarea documentelor in forma electronica.
- In raporturile angajatorului cu institutiile publice, la intocmirea inscrisurilor/documentelor din domeniul relatiilor de munca/securitatii si sanatatii in munca, angajatorul poate utiliza semnatura electronica avansata sau semnatura electronica calificata, insotita de marca temporala electronica sau marca temporala electronica calificata si sigiliul electronic calificat.
- Angajatorul nu poate obliga persoana selectata in vederea angajarii sau salariatul sa utilizeze semnatura electronica.
- La incheierea contractului individual de munca/actului aditional la contract sau a altor documente emise in executarea contractului individual de munca, dupa caz, partile trebuie sa utilizeze acelasi tip de semnatura, respectiv semnatura olografa sau semnatura electronica avansata sau calificata, insotita de marca temporala electronica sau marca temporala electronica calificata si sigiliul electronic calificat.
Principalele modificari aduse Legii nr. 81/2018
- Din definitia telemuncii se elimina conditia ca, cel putin o zi pe luna, munca sa fie derulata in alt loc decat cel organizat de angajator. Noua definitie este urmatoarea: Telemunca – forma de organizare a muncii prin care salariatul, in mod regulat si voluntar, isi indeplineste atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor.
- Angajatorul este in drept sa verifice activitatea telesalariatului, in principal, prin utilizarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor, in conditiile stabilite prin contractul individual de munca, Regulamentul Intern si/sau contractul colectiv de munca aplicabil.
- Angajatorul va asigura conditii pentru ca telesalariatul sa primeasca o instruire suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca, in special sub forma de informatii si instructiuni de lucru privind utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare: la angajare, la introducerea unui nou echipament de munca, la introducerea oricarei noi proceduri de lucru.
- Angajatul va avea obligatia sa respecte si sa asigure confidentialitatea informatiilor si documentelor utilizate in timpul desfasurarii activitatii de telemunca.
Modificarile aduse Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006
- Dovada instruirii SSM prevazuta de art. 20 din lege poate fi realizata in format electronic sau pe suport de hartie, in functie de modalitatea aleasa de catre angajator, stabilita prin Regulamentul Intern.
- Dovada instruirii, daca se opteaza pentru semnatura electronica, trebuie sa fie semnata cu semnatura electronica avansata sau electronica calificata insotita de marca temporala electronica sau marca temporala electronica calificata si sigiliul electronic calificat al angajatorului.
De asemenea, OUG 36/2021 mai prevede ca angajatorul poate suporta cheltuielile pentru achizitionarea semnaturilor electronice avansate sau semnaturilor electronice calificate insotite de marca temporala electronica sau marca temporala electronica calificata si sigiliul electronic calificat, utilizate pentru semnarea inscrisurilor/documentelor din domeniul relatiilor de munca/securitatii si sanatatii in munca.