Acces gratuit la
Află în timp util care sunt cele mai importante schimbări ce ar putea să-ți influențeze afacerea! Îți oferim GRATUIT acces la ultimele modificări legislative, analize și studii de caz, sfaturi utile, invitații la evenimente, informații despre noile noastre servicii sau despre tool-urile interne, totul direct în inbox-ul tău.
Vizitează secțiunea noastră de Noutăți!
Îți vom trimite doar informații relevante pe care le vom considera de interes pentru ține, iar datele tale personale vor fi în siguranță, conform termenilor & condițiilor și politicii noastre privind GDPR.
Nu reușești să te abonezi? Încearcă această pagină.
Vom prezenta in acest articol tipurile de reduceri comerciale si financiare conform legislatiei in vigoare, precum si tratamentul contabil si fiscal al acestora.
Conform OMFP 1.802/2014, reducerile acordate clientilor pot fi comerciale sau financiare.
Reducerile comerciale includ:
Reducerile financiare sunt sub forma de sconturi de decontare acordate pentru achitarea datoriilor inainte de termenul normal de exigibilitate.
Modul de inregistrare in contabilitate a reducerilor este diferit in functie de tipul de reducere, respectiv comerciala sau financiara. Astfel, vom analiza separat cele doua cazuri.
Reducerile comerciale se inregistreaza in contabilitate diferit in functie de urmatoarele aspecte:
In aceasta situatie se aplica urmatorul tratament contabil:
Daca reducerile comerciale inscrise pe factura de achizitie acopera in totalitate contravaloarea bunurilor achizitionate, acestea se inregistreaza in contabilitate la valoarea justa:
Reducerile de pret acordate ulterior facturarii includ reducerile comerciale legate de bunuri si reducerile comerciale legate de prestari de servicii.
Reducerile comerciale legate de bunuri
In cazul in care stocurile pentru care au fost primite reducerile ulterioare mai sunt in gestiune, reducerile comerciale primite ulterior facturarii corecteaza costul stocurilor la care se refera.
In schimb, in cazul in care stocurile pentru care au fost primite reducerile ulterioare nu mai sunt in gestiune, acestea se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 609 „Reduceri comerciale primite”), pe seama conturilor de terti.
In conditiile in care vanzarea de produse si acordarea reducerii comerciale sunt tratate impreuna, reducerile comerciale acordate ulterior facturarii ajusteaza veniturile din vanzare.
Reducerile comerciale acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera (respectiv daca sunt acordate odata cu vanzarea sau separat), se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 709 „Reduceri comerciale acordate”), pe seama conturilor de terti.
Reducerile comerciale legate de prestari de servicii primite/acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera, se evidentiaza distinct in contabilitate, in cazul cumparatorului cu ajutorul contului 609 „Reduceri comerciale primite”, iar al vanzatorului prin intermediul contului 709 „Reduceri comerciale acordate”, pe seama conturilor de terti.
Atunci cand reducerile comerciale reprezinta evenimente ulterioare datei bilantului care conduc la ajustarea situatiilor financiare anuale, acestea se reflecta in situatiile financiare ale exercitiului pentru care se face raportarea, pe baza documentelor justificative si se inregistreaza la data bilantului:
Reducerile financiare, indiferent de perioada la care se refera, se inregistreaza in contabilitate dupa cum urmeaza:
In ceea ce priveste impozitul pe profit, conform Codului Fiscal, pentru determinarea rezultatului fiscal, sunt considerate deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice.
Reducerile de pret, fie ca sunt comerciale (acordate pentru defecte de calitate, in cazul unor vanzari superioare volumului convenit sau atunci cand cumparatorul are un statut preferential), fie ca sunt financiare (sconturi de decontare acordate pentru achitarea datoriilor inainte de termenul normal de exigibilitate), consideram ca sunt efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice. Prin urmare, acestea sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, iar veniturile provenite din reducerile de pret primite reprezinta venituri impozabile.
Conform Codului Fiscal, cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt:
Baza impozabila asupra careia se aplica aceste cote se stabileste potrivit art. 53 din Codul Fiscal si o constituie veniturile din orice sursa, din care se scade valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturarii, inregistrate in contul 709, si se adauga valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturarii, inregistrate in contul 609.
Declaratii fiscale si alte servicii fiscale administrative (compliance) | Asistenta in timpul inspectiilor fiscale | Tax review | Consultanta fiscala cetateni nerezidenti | Consultanta fiscala tip abonament sau ad-hoc | Planificare fiscala internationala | Administrare si procesare documente contabile | Servicii de raportare financiara, contabila si statistica | Consultanta financiar-contabila | Scanare, extragere, validare si arhivare a documentelor financiar-contabile | Raportare financiara internationala | Microsoft Dynamics NAV | Recrutare de personal in domeniul financiar-contabil | Portal online contabilitate | Traininguri financiar-contabile