Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
CALCULATOR SALARII
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar

Zi libera pentru angajatii care participa la recensamantul online

15 martie 2022

In perioada 14 martie-15 mai 2022 se deruleaza etapa de Autorecenzare online pentru Recensamantul Populatiei si Locuintelor – runda 2021.

Recensamantul populatiei si locuintelor a debutat incepand cu 1 februarie 2022 prin desfasurarea primei etape, cea de preluare a datelor din surse administrative si de creare si populare a bazei de date a recensamantului cu acest prim set de date, informeaza Institutul National de Statistica (INS).

Elementele de noutate ale actualului Recensamant al populatiei si locuintelor sunt:

  • 100% informatizat in etapele de culegere si prelucrare a datelor
  • posibilitatea autorecenzarii – premiera in statistica romaneasca
  • recenzare prin interviu, cu inregistrarea datelor pe tablete, de catre un recenzor

Recensamantul populatiei si locuintelor se desfasoara in trei etape:

  • 1 februarie – 13 martie 2022: Preluarea datelor din surse administrative si popularea bazei de date RPL2021;
  • 14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzarea
  • 16 mai – 17 iulie 2022: Colectarea datelor de catre recenzori, prin interviuri fata in fata (inregistrarea datelor in chestionarul electronic, cu ajutorul tabletelor)

Salariatii care s-au autorecenzat vor primi o zi libera platita din partea angajatorului, in termen de maximum 12 luni de la data realizarii cu succes a procesului.

Dovada autorecenzarii online se realizeaza prin prezentarea codului de confirmare a incheierii cu succes a autorecenzarii.

Ordonanta de Urgenta nr. 19 din 4 februarie 2020, privind organizarea si desfasurarea recensamantului populatiei si locuintelor din Romania in anul 2021:

Articolul 49

„(1) Persoanele salariate care se autorecenzeaza prin intermediul internetului au dreptul la o zi libera, platita, in scopul incurajarii utilizarii cu predilectie a acestei metode. Dovada autorecenzarii online se realizeaza prin prezentarea codului de confirmare a incheierii cu succes a autorecenzarii.

(2) Codul de confirmare a incheierii cu succes a autorecenzarii este generat automat de solutia informatica functionala pe site-ul recensamantului pentru fiecare formular individual transmis cu succes catre baza de recensamant RPL2021.

(3) Angajatorii persoanelor care fac dovada autorecenzarii online au obligatia de a le acorda acestora ziua libera, platita, prevazuta la alin. (1), la o data stabilita de comun acord cu persoanele indreptatite. Ziua libera platita se acorda in termen de maximum 12 luni de la data realizarii cu succes a autorecenzarii.

(4) Se acorda o singura zi libera, platita, unei persoane salariate, indiferent daca aceasta a realizat autorecenzarea on-line pentru sine si pentru alti membri ai gospodariei, sau pentru alte persoane conform prevederilor art. 43 din prezenta ordonanta de urgenta”.

Recensamantul populatiei si locuintelor din Romania programat pentru 2021, conform OUG nr. 19/2020, a fost amanat pentru 2022, in perioada februarie-iulie, in loc de iulie-noiembrie 2021, avand in vedere criza Covid-19.

CALCULATOR SALARII
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram