Acces gratuit la
Află în timp util care sunt cele mai importante schimbări ce ar putea să-ți influențeze afacerea! Îți oferim GRATUIT acces la ultimele modificări legislative, analize și studii de caz, sfaturi utile, invitații la evenimente, informații despre noile noastre servicii sau despre tool-urile interne, totul direct în inbox-ul tău.
Vizitează secțiunea noastră de Noutăți!
Îți vom trimite doar informații relevante pe care le vom considera de interes pentru ține, iar datele tale personale vor fi în siguranță, conform termenilor & condițiilor și politicii noastre privind GDPR.
Nu reușești să te abonezi? Încearcă această pagină.
Modificările aduse Codului Fiscal referitoare la deducerea personală se adresează unui număr mai mare de salariați, având în vedere noua limitare a salariului brut realizat ce a fost aplicată începând cu 1 ianuarie 2023.
Dacă până la finalul anului 2022 beneficiau de deducerea personală doar salariații care realizau un venit brut total de maxim 3600 lei, începând din 01 ianuarie 2023, deducerea personală a fost stabilită ca fiind un procent din salariul de bază minim pe economie aplicat la un total brut de maximum 2.000 lei + salariul minim pe economie. Această modificare face ca pe viitor deducerea personală să fie corelată cu salariul minim pe economie, indiferent de nivelul acestuia.
Deducerea personală reprezintă suma care se scade din baza impozabilă, reducând valoarea impozitului. Cu alte cuvinte, salariatul care beneficiază de deduceri personale, plătește mai puțin impozit, iar diferența va fi regăsită în salariul încasat.
Pe lângă deducerea personală de bază, a fost introdusă deducerea personală suplimentară pentru două categorii de salariați.
Limitare salariului brut realizat: Nu este cazul
Deducerea personală suplimentară: 100 RON/copil minor în întreținere, înscris într-o formă de învățământ;
Beneficiu real reflectat în salariul încasat: 10 RON/copil minor în întreținere, înscris într-o formă de învățământ;
Condiții de acordare: Se acordă unui singur părinte care are funcția de bază la angajatorul unde face solicitarea, cu următoarele documente:
Limitare salariului brut realizat: 5.300 RON brut
Deducerea personală suplimentară: 15% din salariul minim brut pe țară. La momentul actual reprezintă 3.300 RON brut*15%=495 RON
Beneficiu real reflectat în salariul încasat: aproximativ 49/50 RON
Condiții de acordare: Se acordă automat tuturor tinerilor care au vârsta de până la 26 de ani.
Pentru ambele categorii se va acorda și deducerea personală de bază, care se calculează în funcție de salariul brut realizat în lună și de numărul persoanelor în întreținere. Menționăm că ambii părinți pot avea copii minori în întreținere, însă numai unul dintre ei, poate beneficia de deducerea suplimentară.
Puteti afla mai multe informatii despre asigurati si coasigurati, despre cum se acorda deducerea personala aici.
Servicii salarizare | Servicii administrare personal | Intocmirea fiselor de post si evaluarea performantei angajatului | Consultanta privind impozitul pe venit | Consultanta fiscala cetateni nerezidenti | Portal online salarizare & HR