Acces gratuit la
Află în timp util care sunt cele mai importante schimbări ce ar putea să-ți influențeze afacerea! Îți oferim GRATUIT acces la ultimele modificări legislative, analize și studii de caz, sfaturi utile, invitații la evenimente, informații despre noile noastre servicii sau despre tool-urile interne, totul direct în inbox-ul tău.
Vizitează secțiunea noastră de Noutăți!
Îți vom trimite doar informații relevante pe care le vom considera de interes pentru ține, iar datele tale personale vor fi în siguranță, conform termenilor & condițiilor și politicii noastre privind GDPR.
Nu reușești să te abonezi? Încearcă această pagină.
Ce i-ar scoate pe contabili dintre vrafurile de dosare în care sunt îngropați zilnic, ar reduce costurile companiilor și ar scurta timpul de lucru? Răspunsul este informatizarea completă a arhivelor. Consultanții Accace, unul dintre liderii din Europa Centrală și de Est în zona serviciilor de outsourcing și consultanță, analizează legislația care permite arhivarea electronică a documentelor financiar-contabile.
Legea actuală reglemetează gestionarea documentelor în format electronic, însă are lacune în privința obligației de a păstra arhivele fizice odată ce au fost informatizate. Asta face ca majoritatea contabililor să lucreze încă după metoda tradițională, pierzând mult din eficiență.
„Probabil că mulți profesioniști contabili se gândesc ce ar însemna exercitarea profesiei folosindu-se de toate avantajele pe care le oferă tehnologia informației, mergând mai departe de beneficiile obținute prin utilizarea ERP-urilor (n.a. – enterprise resourse planning) pentru organizarea evidenței contabile. Imaginați-vă un control de rambursare a TVA-ului fără nenumărate copii după contracte, dosare cu facturi și avize și fără discuții de genul Aceasta factura este in original? sau Toate deconturile semnate in original ? etc.”, spune Ramona Sandu, Accounting Manager în cadrul Accace.
„Pentru a ajunge să participăm la un asemenea control ar trebui să putem transforma și arhiva în format electronic toate documentele financiar-contabile, fără obligații adiționale privind arhivele fizice și, de asemenea, ar trebui să putem transmite aceste arhive organelor de control, astfel încât orice control să se transforme într-o simplă discuție cu autoritățile prin care să se clarifice tratamentele fiscale sau contabile, salvând astfel timp de ambele părți”, adaugă Ramona Sandu.
În ceea ce privește clarificarea noțiunilor tehnice privind semnătura electronică (marca temporală aplicată documentelor electronice pentru a le oferi valoare legală), regăsim următoarele reglementări gestionate de Ministerul Comunicațiilor și Securității Informației:
Emiterea documentelor în format electronic este prevăzută în articolul 155 din Codul Fiscal, precum și procedura de urmat pentru transmiterea lor către terți. Înregistrarea operațiunilor comerciale prin mijloace electronice este reglementată de Legea 148/2012. Această lege a fost, însă, suspendată până la 1 ianuarie 2013, din cauza modificărilor necesare infrastructurilor tehnice pentru a îndeplini cadrul juridic.
În prezent, legea reglementează emiterea și stocarea în format electronic a facturilor, chitanțelor și bonurilor fiscale.
Ce înseamnă și cum se realizează acreditarea unui administrator al arhivelor electronice găsim în legislația privind centrele de date:
Ordinul 3512/2008 conține prevederi legate de arhivarea și păstrarea fizică a documentelor și registrelor de contabilitate după cum urmează:
Ordinul 3512/2008 enumeră și condițiile în care se pot întocmi, edita și arhiva electronic documentele financiar-contabile.
Acestea se arhivează pe suport WORM (Write Once Read Many) și trebuie să fie semnate de persoana care le întocmește, în conformitate cu prevederile Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică.
„Ceea ce nu este foarte clar enunțat în reglementarea privind documentele financiar-contabile este obligativitatea privind păstrarea documentelor în forma fizică din moment ce acestea sunt arhivate electronic. Până la acest moment nu se înțelege dacă un agent economic poate distruge documentele fizice dacă acestea sunt arhivate electronic în condițiile Legii nr.455/2001. Începând cu 1 ianuarie 2013 sperăm să avem clarificate și aceste semne de întrebare legat de arhivarea documentelor în format electronic, pentru a permite companiilor interesate să salveze costurile și timpul necesare gestionării documentelor în format de hârtie”, conchide consultantul Accace.