Acces gratuit la
Află în timp util care sunt cele mai importante schimbări ce ar putea să-ți influențeze afacerea! Îți oferim GRATUIT acces la ultimele modificări legislative, analize și studii de caz, sfaturi utile, invitații la evenimente, informații despre noile noastre servicii sau despre tool-urile interne, totul direct în inbox-ul tău.
Vizitează secțiunea noastră de Noutăți!
Îți vom trimite doar informații relevante pe care le vom considera de interes pentru ține, iar datele tale personale vor fi în siguranță, conform termenilor & condițiilor și politicii noastre privind GDPR.
Nu reușești să te abonezi? Încearcă această pagină.
Pentru un non-finantist, amortizarea este un concept greu de inteles, avand in vedere ca reprezinta o cheltuiala calculata, care nu presupune o iesire de cash din companie. Explicatia simplista este urmatoarea: anumite achizitii platite de companie, ca de exemplu calculatoare, mobilier, masini, utilaje sunt active si nu cheltuieli.
Activele detinute de companie contribuie la desfasurarea activitatii si la generarea de valoare. De exemplu, un utilaj din linia de productie isi aduce aportul la crearea unor produse finale destinate vanzarii, deci obtinerii de venituri. Achizitia activelor nu are un impact imediat in profitul companiei, ci proportional, pe durata lor de viata (atata timp cat compania estimeaza ca va putea folosi activul la parametri optimi de functionare). De exemplu, un server cu o valoare de 9,000 RON si o durata de viata utila de 3 ani va diminua profitul companiei cu 3,000 RON pe an, timp de 3 ani. Aceasta este cheltuiala cu amortizarea contabila.
In terminologia contabila, amortizare reprezinta reflectarea contabilitatii de angajamente si a principiului independentei exercitiului. Un activ imobilizat are o durata de viata economica mai mare de un an si se consuma astfel treptat, participand la mai multe cicluri de exploatare si transferandu-si, in mod treptat, valoarea sa in valoarea produsa de companie.
Astfel, amortizarea presupune alocarea sistematica, pe cheltuieli, a valorii activului imobilizat pe durata de utilizare economica a acestuia. In practica, se utilizeaza atat amortizarea din punct de vedere contabil, cat si cea din punct de vedere fiscal.
Amortizarea contabila are ca efect diminuarea profitului companiei, pe cand amortizarea fiscala are ca efect diminuarea rezultatului fiscal. Diferentele intre cele doua valori ale amortizarilor pot fi determinate de valori de intrare diferite si/sau de durate de viata diferite si/sau de metode de amortizare diferite. Sa le luam pe rand:
Amortizarea liniara este metoda cea mai des folosita de companii si se calculeaza impartind valoarea activului fix la numarul de ani in care va fi folosit.
Amortizarea accelerata si cea degresiva sunt folosite atunci cand activele fixe sunt utilizate mai intens in primii ani de folosinta. Aceste tipuri de amortizare gereneaza cheltuieli cu amortizarea mai mari in primii ani.
Din punct de vedere practic, un soft contabil va permite evidenta celor doua tipuri de amortizari. Astfel, amortizarea care se va inregistra in contabilitate lunar (in contul 6811) este amotizarea calculata din punct de vedere contabil. Atunci cand se calculeaza impozitul pe profit se va lua in calcul insa amortizarea fiscala, nu cea contabila. De obicei, sumele aferente amortizarii fiscale se obtin dintr-un raport generat din softul de contabilitate.
Declaratii fiscale si alte servicii fiscale administrative (compliance) | Asistenta in timpul inspectiilor fiscale | Tax review | Consultanta fiscala cetateni nerezidenti | Consultanta fiscala tip abonament sau ad-hoc | Planificare fiscala internationala | Administrare si procesare documente contabile | Servicii de raportare financiara, contabila si statistica | Consultanta financiar-contabila | Scanare, extragere, validare si arhivare a documentelor financiar-contabile | Raportare financiara internationala | Microsoft Dynamics NAV | Recrutare de personal in domeniul financiar-contabil | Portal online contabilitate | Traininguri financiar-contabile