Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
Mailchimp - subscribe form sidebar

Compensarea datoriilor cu creanțele: mecanism legal și avantaje

17 februarie 2025

Compensarea datoriilor cu creanțele este un proces juridic prin care două părți care au creanțe și datorii reciproce decid să le anuleze reciproc, în limita celei mai mici sume datorate. Astfel, dacă două societăți comerciale sunt atât debitori, cât și creditori una față de cealaltă, acestea pot conveni să își reducă obligațiile prin compensare fără a fi necesare plăți efective în numerar.

Condițiile compensării

Pentru ca o compensare să fie valabilă, trebuie să fie îndeplinite următoarele condiții:

  • Existența unor creanțe certe (rezultă din contracte, facturi), lichide (au obiectul bine determinat) și exigibile (au ajuns la scadență);
  • Creanțele să fie reciproce între aceleași părți juridice;
  • Obligațiile să aibă același obiect (de exemplu, sume de bani);
  • Lipsa unei interdicții legale sau contractuale privind compensarea.

Procedura compensării în România

Compensarea datoriilor și a creanțelor între societăți în România este reglementată de HG nr. 685/1999 completată de HG nr. 773/2019, ce permite si digitalizarea procesului de compensare prin posibilitatea utilizării Sistemului Informatic de Compensare (SIC) de caătre societăți (cu excepția celor cu capital majoritar de stat) pentru facturi mai mari de 10.000 lei.

Conform procedurii, se creează cont în aplicația SIC pe baza unui set de documente (copia certificatului de înregistrare a societății, împuternicirea persoanei care gestionează contul în numele societății, copie CI a persoanei care semnează cu certificat electronic calificat), după care se introduc datele de către persoanele juridice compensatoare, iar SIC identifică unul sau mai multe circuite de compensare care se comunică prin intermediul contului de utilizator, prin generarea în format electronic a formularelor de ordin de compensare.

Persoanele juridice cu capital privat nu sunt obligate să efectueze compensarea datoriilor prin SIC, ci pot realiza compensarea conform prevederilor Codului Civil (articolele 1616-1623) neexistând o valoare minimă pentru restanțele care pot fi compensate, singura condiție fiind ca facturile să fie mai vechi de 30 de zile de la data emiterii facturii fiscale sau de la scadență.

În cazul firmelor în insolvență, compensarea este posibilă doar în anumite condiții stabilite de Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.

Documentele justificative solicitate în compensarea datoriilor cu creanțele

Documentele justificative pentru inregistrarea in contabilitate a unei compensari trebuie să includă:

  1. Acordul de compensare/Procesul verbal de compensare semnat de ambele părți care trebuie să conțină:
  • denumirea documentului;
  • numărul și data documentului;
  • datele de identificare ale părților ;
  • sumele compensate și facturile aferente;
  • semnăturile persoanelor responsabile.

2. Facturi sau documente justificative ale creanțelor.

3. Note contabile și înregistrări în evidențele contabile.

Monografie contabilă pentru compensarea datoriilor cu creanțele

Contabilizarea compensării trebuie realizată corect, astfel încât să reflecte realitatea economică a tranzacției. Exemplu de înregistrări contabile pentru compensare:

Înregistrarea creanței:

  • 4111 „Clienți” = 701 „Venituri din vânzări”   1.000 lei

Înregistrarea datoriei:

  • 371 “Marfuri” = 401 „Furnizori”  700 lei

Compensarea efectivă pentru suma cea mai mica dintre creanta si datorie:

  • 401 „Furnizori” = 4111 „Clienți” 700 lei

Avantajele compensării

Procedura de compensare este accesibilă atât pentru persoane juridice române, cât și pentru cele nerezidente care operează prin intermediul filialelor sau reprezentanțelor locale. Companiile pot utiliza această procedură pentru a gestiona mai eficient datoriile și creanțele, procedura aducand multiple beneficii ca:

  • Reducerea riscului de neplată – părțile elimină riscul întârzierii sau refuzului de plată;
  • Îmbunătățirea lichidității – firmele își reduc necesarul de numerar pentru achitarea datoriilor;
  • Simplificarea contabilității – scăderea numărului de tranzacții financiare facilitează evidențele contabile;
  • Reducerea costurilor de tranzacție/fluctuațiilor riscului valutar – se elimină comisioanele bancare și alte cheltuieli aferente plăților.

Recomandarea specialiștilor Accace

Compensarea datoriilor cu creanțele este un instrument eficient pentru optimizarea fluxului de numerar și reducerea riscurilor financiare în relațiile comerciale. Cu toate acestea, este esențial ca părțile să analizeze cadrul legal și fiscal pentru a evita posibilele impedimente. Implementată corect, compensarea poate contribui semnificativ la eficiența financiară a unei companii. 

Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram