Acces gratuit la
Află în timp util care sunt cele mai importante schimbări ce ar putea să-ți influențeze afacerea! Îți oferim GRATUIT acces la ultimele modificări legislative, analize și studii de caz, sfaturi utile, invitații la evenimente, informații despre noile noastre servicii sau despre tool-urile interne, totul direct în inbox-ul tău.
Vizitează secțiunea noastră de Noutăți!
Îți vom trimite doar informații relevante pe care le vom considera de interes pentru ține, iar datele tale personale vor fi în siguranță, conform termenilor & condițiilor și politicii noastre privind GDPR.
Nu reușești să te abonezi? Încearcă această pagină.
Compensarea datoriilor cu creanțele este un proces juridic prin care două părți care au creanțe și datorii reciproce decid să le anuleze reciproc, în limita celei mai mici sume datorate. Astfel, dacă două societăți comerciale sunt atât debitori, cât și creditori una față de cealaltă, acestea pot conveni să își reducă obligațiile prin compensare fără a fi necesare plăți efective în numerar.
Pentru ca o compensare să fie valabilă, trebuie să fie îndeplinite următoarele condiții:
Compensarea datoriilor și a creanțelor între societăți în România este reglementată de HG nr. 685/1999 completată de HG nr. 773/2019, ce permite si digitalizarea procesului de compensare prin posibilitatea utilizării Sistemului Informatic de Compensare (SIC) de caătre societăți (cu excepția celor cu capital majoritar de stat) pentru facturi mai mari de 10.000 lei.
Conform procedurii, se creează cont în aplicația SIC pe baza unui set de documente (copia certificatului de înregistrare a societății, împuternicirea persoanei care gestionează contul în numele societății, copie CI a persoanei care semnează cu certificat electronic calificat), după care se introduc datele de către persoanele juridice compensatoare, iar SIC identifică unul sau mai multe circuite de compensare care se comunică prin intermediul contului de utilizator, prin generarea în format electronic a formularelor de ordin de compensare.
Persoanele juridice cu capital privat nu sunt obligate să efectueze compensarea datoriilor prin SIC, ci pot realiza compensarea conform prevederilor Codului Civil (articolele 1616-1623) neexistând o valoare minimă pentru restanțele care pot fi compensate, singura condiție fiind ca facturile să fie mai vechi de 30 de zile de la data emiterii facturii fiscale sau de la scadență.
În cazul firmelor în insolvență, compensarea este posibilă doar în anumite condiții stabilite de Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.
Documentele justificative pentru inregistrarea in contabilitate a unei compensari trebuie să includă:
2. Facturi sau documente justificative ale creanțelor.
3. Note contabile și înregistrări în evidențele contabile.
Monografie contabilă pentru compensarea datoriilor cu creanțele
Contabilizarea compensării trebuie realizată corect, astfel încât să reflecte realitatea economică a tranzacției. Exemplu de înregistrări contabile pentru compensare:
Înregistrarea creanței:
Înregistrarea datoriei:
Compensarea efectivă pentru suma cea mai mica dintre creanta si datorie:
Procedura de compensare este accesibilă atât pentru persoane juridice române, cât și pentru cele nerezidente care operează prin intermediul filialelor sau reprezentanțelor locale. Companiile pot utiliza această procedură pentru a gestiona mai eficient datoriile și creanțele, procedura aducand multiple beneficii ca:
Compensarea datoriilor cu creanțele este un instrument eficient pentru optimizarea fluxului de numerar și reducerea riscurilor financiare în relațiile comerciale. Cu toate acestea, este esențial ca părțile să analizeze cadrul legal și fiscal pentru a evita posibilele impedimente. Implementată corect, compensarea poate contribui semnificativ la eficiența financiară a unei companii.
Declaratii fiscale si alte servicii fiscale administrative (compliance) | Asistenta in timpul inspectiilor fiscale | Tax review | Consultanta fiscala cetateni nerezidenti | Consultanta fiscala tip abonament sau ad-hoc | Planificare fiscala internationala | Administrare si procesare documente contabile | Servicii de raportare financiara, contabila si statistica | Consultanta financiar-contabila | Scanare, extragere, validare si arhivare a documentelor financiar-contabile | Raportare financiara internationala | Microsoft Dynamics NAV | Recrutare de personal in domeniul financiar-contabil | Portal online contabilitate | Traininguri financiar-contabile