Acces gratuit la
Află în timp util care sunt cele mai importante schimbări ce ar putea să-ți influențeze afacerea! Îți oferim GRATUIT acces la ultimele modificări legislative, analize și studii de caz, sfaturi utile, invitații la evenimente, informații despre noile noastre servicii sau despre tool-urile interne, totul direct în inbox-ul tău.
Vizitează secțiunea noastră de Noutăți!
Îți vom trimite doar informații relevante pe care le vom considera de interes pentru ține, iar datele tale personale vor fi în siguranță, conform termenilor & condițiilor și politicii noastre privind GDPR.
Nu reușești să te abonezi? Încearcă această pagină.
Uniunea Europeana promoveaza echilibrul intre viata de familie si cea pofesionala, incurajand tatal nou-nascutului sa se implice activ in cresterea acestuia. In Romania, tatii isi pot lua concediu pentru cresterea copilului pana la doi ani – aceasta fiind una dintre cele mai lungi perioade din UE,
Cu toate acestea, putini barbati romani aleg sa profite de acest beneficiu, spun consultantii Accace, compania cu activitate in zona serviciilor de outsourcing si consultanta.
Romania are unul dintre cele mai lungi concedii parentale din UE, tatii putand sa ramana acasa pana la doi ani. In comparatie, Portugalia ofera tatilor doar o saptamana de concediu, aceasta fiind obligatorie.
Irlanda aloca trei luni de concediu pentru fiecare parinte si inca trei luni ce pot fi impartite intre parinti asa cum doresc.
In Germania, tatal are dreptul la doua luni din cele 14 de concediu platit pentru cresterea copilului, in timp ce in Suedia tatal beneficiaza de minimum doua luni, iar indemnizatia este de 80% din venitul net. De asemenea, de la inceputul anului trecut, Parlamentul Suediei a aprobat o lege prin care acorda 1.500 de coroane suedeze fiecarui parinte din a treia luna in care tatal ramane acasa cu copilul, adica un bonus de 3.000 de coroane suedeze (echivalentul a 1.500 de lei) ce se adauga indemnizatiei de 80% din salariu.
Desi tatii din Romania se bucura de un concediu de parental mai lung decat in majoritatea tarilor UE, acestia nu se inghesuie sa ramana acasa cu copiii.
„Se intampla rar ca tatii sa profite de acest beneficiu si pentru ca, in ceea ce priveste cresterea, e mai bine ca mama sa stea cu copilul, cel putin in prima perioada. Altfel, din punct de vedere financiar, e foarte simplu: e mai avantajos sa ramana angajat parintele cu salariul cel mai mare, dat fiind ca indemnizatia pentru acest tip de concediu este plafonata la 3.400 de lei”, explica Maria Cojocariu, Senior Payroll Accountant in cadrul Accace.
In prezent, tatii beneficiaza de doua tipuri de concediu in ceea ce priveste copilul nou-nascut: concediul paternal de cinci zile, care poate fi prelungit cu inca zece in cazul in care au absolvit cursul de puericultura sustinut de medicul de familie, si concediul parental de crestere si ingrijire a copilului, de pana la doi ani.Concediul paternal se acorda pe baza de cerere, in primele opt saptamani de la nasterea copilului. Potrivit Codului muncii, cele cinci, respectiv 15 zile de concediu paternal constituie vechime in munca, iar angajatorul nu poate refuza acordarea concediului.
Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective. Aceasta se include in veniturile impozabile ale salariatului si se calculeaza pe baza salariului brut realizat, incluzand sporurile si adaosurile la salariul de baza.In cazul in care tatal opteaza pentru concediul de crestere si ingrijire, el va primi 85 la suta din media veniturilor nete inregistrate in ultimele 12 luni dinaintea nasterii copilului, insa aceasta nu poate depasi 3.400 lei pe luna, pentru cei care aleg concediu de un an, sau 1 200 lei, pentru cei care vor sta cu copilul doi ani.
Exemplu. Daca tatal are un salariu net lunar de 2.000 de lei, in concediul de crestere si ingrijire a copilului pana la doi ani el va primi 1.700 de lei, in timp ce indemnizatia pentru concediul paternal (de cinci zile) pentru o luna cu 22 de zile lucratoare va fi de 454,54 de lei net (adica 2.000 lei net / 22 de zile in luna * 5 zile concediu paternal).
Orice ar alege – concediu de paternitate de cinci zile sau concediu parental de unul sau doi ani – suspendarea contractului de munca pentru efectuarea concediului trebuie declarata in registrul general de evidenta a salariatilor (REVISAL), avertizeaza consultantul Accace.
Incepand de la 1 martie 2012, din totalitatea concediului de crestere si ingrijire a copilului pana la doi ani, cel putin o luna ii revine celuilalt partener.
„Practica arata ca in majoritatea cazurilor mama este cea care solicita acest tip de concediu, in consecinta putem presupune ca tatal este «celalalt partener». Daca perioada solicitata este de 1 an, mama beneficiaza de concediu 11 luni, iar tatal de cea de-a 12-a luna. Foarte important de retinut este ca, indiferent daca tatal isi solicita sau nu dreptul, perioada mamei va ramane aceeasi, de 11 luni. Acesta nu este un drept ce se poate transfera intre parteneri”, adauga consultantul Accace.
In cazul in care tatal renunta la respectiva luna, ea se pierde, iar statul nu ofera nici un fel de compensatie.
Cererea pentru solicitarea de catre tata a respectivei luni din concediul parental trebuie depusa cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea efectiva in acest concediu. Respectiva luna de concediu poate fi luata in orice moment in perioada de doi ani, respectiv de un an a concediului.
Source: http://www.wall-street.ro
Servicii salarizare | Servicii administrare personal | Intocmirea fiselor de post si evaluarea performantei angajatului | Consultanta privind impozitul pe venit | Consultanta fiscala cetateni nerezidenti | Portal online salarizare & HR