Impozitul pe venit se determina prin aplicarea cotei de 10% asupra normei de venit ajustate sau asupra venitului net anual din activitati independente (sistem real).
In cazul in care venitul net anual se stabileste pe baza normelor de venit, valoarea bazei de impozitare nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii acesteia, inmultit cu 12.
In sistem real, impozitul pe venit se determina pe baza datelor din contabilitate (in partida simpla, cat si in partida dubla), ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri.
Trebuie retinut ca, incepand cu anul 2023 plafonul de la care activitatile independente impuse cu norme de venit erau obligate sa aplice sistemul real de impozitare s-a diminuat de la echivalentul a 100.000 euro la echivalentul a 25.000 euro.
Venitul brut este alcatuit din urmatoarele elemente:
- Veniturile din desfasurarea activitatii;
- Veniturile sub forma de dobanzi din creante comerciale care au legatura cu o activitate independenta;
- Castigurile din transferul activelor din patrimoniul afacerii;
- Veniturile din angajamentul de a nu desfasura o activitate independenta sau de a nu concura cu o alta persoana;
- Veniturile din anularea sau scutirea unor datorii de plata aparute in legatura cu o activitate independenta;
- Veniturile inregistrate de casele de marcat cu memorie fiscala, instalate ca aparate de taxat pe autovehiculele de transport persoane sau bunuri in regim de taxi.
Conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, pentru a putea fi deduse, sunt:
- Sa fie efectuate in cadrul activitatilor independente, justificate prin documente;
- Sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite;
- Sa reprezinte cheltuieli cu salariile si cele asimilate salariilor;
- Sa respecte regulile privind amortizarea;
- Sa respecte regulile privind deducerea cheltuielilor reprezentand investitii in mijloace fixe pentru cabinetele medicale;
- Sa reprezinte cheltuieli cu prime de asigurare efectuate pentru:
– active corporale sau necorporale din patrimoniul afacerii
– activele folosite ca garantie bancara pentru creditele utilizate in desfasurarea activitatii
– bunurile utilizate in cadrul unor contracte de inchiriere sau de leasing
– asigurarea de risc profesional
- Sa fie efectuate pentru salariati pe perioada delegarii/detasarii, in interesul serviciului, precum indemnizatiile platite acestora si cheltuielile de transport si cazare;
- Sa fie efectuate pe perioada deplasarii contribuabilului care isi desfasoara activitatea, in scopul desfasurarii activitatii, reprezentand cheltuieli de cazare si transport;
- Sa reprezinte contributii de asigurari sociale platite la sistemele proprii de asigurari sociale si/sau contributii profesionale obligatorii platite organizatiilor profesionale din care fac parte;
- Sa fie efectuate in scopul desfasurarii activitatii si reglementate prin acte normative in vigoare.
In cazul activelor neamortizabile, cheltuielile sunt deductibile la momentul instrainarii.
O atentie sporita trebuie acordata exceptiilor privind cheltuielile nedeductibile si a celor cu deductibilitate limitata.
Contributia la asigurarile sociale (CAS)
Persoanele fizice autorizate care realizeaza venituri din activitati independente, din una sau mai multe surse, datoreaza CAS de 25% din baza anuala, daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara (48.600 RON – valabil pentru 2025), in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice.
Persoanele fizice care nu se incadreaza in acest plafon pot opta pentru plata contributiei de asigurari sociale pentru anul curent, in conditiile prevazute pentru persoanele care estimeaza ca realizeaza venituri anuale peste nivelul a 12 salarii minime brute pe tara.
Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor care realizeaza veniturile din activitati independente, o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor cuprinse intre 12 si 24 salarii minime brute pe tara, sau 24 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturile realizate de peste 24 salarii minime brute pe tara.
Contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS)
Persoanele fizice autorizate care realizeaza venituri din activități independente datoreaza CASS de 10% aplicat la o baza anuala de venit egala cu venitul net anual sau norma anuala de venit, care nu poate fi mai mare decat cea corespunzatoare unei baze anuale de calcul egala cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei. Astfel, in 2025, plafonul maxim de plata a CASS este de maxim de 24.300 de lei pe an.
Pentru stabilirea sumei CASS de plata, veniturile din activitati independente nu se cumuleaza cu veniturile din alte surse (dividende, dobanzi, chirii etc). Pentru aceste venituri se va plati CASS separat. Contributia la sanatate este deductibila la calculul venitului impozabil.
Cei care au activitati independente, dar venitul este mai mic de sase salarii minime, vor plati 1.980 lei CASS.
Taxa pe valoarea adaugata (TVA)
O persoana fizica autorizata este considerata persoana impozabila din punct de vedere TVA daca desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice precum activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor liberale sau asimilate acestora.
De asemenea, este considerata activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate.
In aceste conditii, daca o PFA indeplineste conditiile de a fi considerata persoana impozabila din perspectiva TVA, aceasta devine platitoare de TVA in doua situatii: fie se inregistreaza in scopuri de TVA ca urmare a depasirii plafonului de 88.500 EUR, echivalentul a 300.000 RON pe an, fie opteaza sa se inregistreze.