Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
CALCULATOR SALARII
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar

OUG 26/2021: Modificari privind stimulentul de insertie oferit parintilor aflati in concediu de crestere a copiilor | News Flash

16 aprilie 2021

Miercuri, 7 aprilie 2021, a fost publicat actul normativ ce are in vedere majorarea stimulentului de insertie. Noua Ordonanta de Urgenta nr. 26/2021 modifica si completeaza OUG nr. 111/2010 care prevede concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.

Noile prevederi adoptate urmaresc, in principal, stimularea revenirii in activitate a parintilor aflati in concediu pentru cresterea copiilor si asigurarea unor venituri suplimentare pentru plata unei parti din serviciile aferente ingrijirii copilului pe perioada in care parintii sunt la serviciu.

Astfel, stimulentul de insertie se majoreaza de la 650 lei la 1.500 lei, daca parintele revine in activitate inainte de implinirea varstei copilului de 6 luni sau 1 an (in cazul copilului cu dizabilitati).

Suma este acordata pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani (in cazul copilului cu dizabilitati).

Alte prevederi ale actului normativ

1. Actul normativ mai prevede mentinerea la nivelul de 650 lei a stimulentului de insertie acordat pentru:

  • Persoanele care realizeaza venituri supuse impozitului dupa implinirea de catre copil a varstei de 6 luni (1 an in cazul copilului cu dizabilitati) oricand, pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani (3 ani in cazul copilului cu dizabilitati);
  • Persoanele care realizeaza venituri supuse impozitului dupa implinirea de catre copil a varstei de 2 ani (3 ani in cazul copilului cu dizabilitati) oricand, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani (4 ani in cazul copilului cu dizabilitati).

2. Se introduce stimulentul de insertie de 650 lei pentru persoanele care se intorc la activitatea profesionala in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru ingrijirea copilului cu dizabilitati cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani.

3. Documentul clarifica anumite dispozitii privind acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului in cazul persoanelor care, dupa stabilirea dreptului, isi stabilesc resedinta in alta tara.

4. Sunt reglementate situatiile in care se constata o abatere grava sau abateri disciplinare repetate in legatura cu munca, in perioada acordarii stimulentului de insertie, respectiv pana la implinirea varstei de 3 (4) ani a copilului.

In prezent, in cadrul acestei perioade, se interzice angajatorului incetarea raportului de munca sau de servicii.

CALCULATOR SALARII
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram