Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
GHID GDPR
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar

Schimbarea exercitiului economico-financiar. Ce obligatii au companiile? | News Flash

8 iunie 2016

Exercitiul financiar poate fi diferit de anul calendaristic (1 ianuarie – 31 decembrie) pentru sucursalele cu sediul in Romania care apartin unei persoane juridice cu sediul in strainatate, precum si pentru filialele unei societati-mama cu sediul in strainatate.

Persoanele juridice nou constituite, care se incadreaza in categoria celor prevazute mai sus, pot opta pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic. Ca si operatiune ulterioara, schimbarea anului financiar este reglementata de art. 27 din Legea 82/ 1991 a Contabilitatii. De asemenea, este important de mentionat ca anul financiar nu se poate modifica inainte ca firma-mama sa isi modifice anul financiar.

Art. 27 paragraful 7 din Legea 82/ 1991 a Contabilitatii prevede: „Cu exceptia cazurilor in care persoana juridica straina sau societatea-mama straina isi schimba data de raportare ori au loc operatiuni de reorganizare, potrivit legii, data aleasa pentru intocmirea de situatii financiare anuale in conditiile prevazute la alin. (3) nu poate fi modificata de la un exercitiu financiar la altul”.

Schimbarea anului financiar trebuie notificata in scris catre unitatea teritoriala competenta a Ministerului Finantelor Publice, cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de inceputul exercitiului financiar ales.

Avand in vedere prevederile art. 16 paragraful 5 din Codul fiscal, deducem faptul ca  anul fiscal poate fi modificat doar daca are loc o schimbare a anului financiar.

Notificarea modificarii anului fiscal se va face prin depunerea la organul fiscal competent a formularului 014 “Notificare privind modificarea anului fiscal” in termen de 15 zile de la data inceperii anului fiscal modificat.

Formularul 014 va fi  completat in doua exemplare, inscriindu-se cu majuscule, citet si corect, datele solicitate in continutul acestuia.

Un exemplar completat si semnat conform legii, se depune la unitatea fiscala, direct la registratura sau la posta, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.

Suplimentar acestor operatiuni, avand in vedere ca in majoritatea cazurilor in actul constitutiv al societatii este mentionat si exercitiul economico-financiar al societatii, este necesar ca si acest document sa fie reactualizat in raport cu aceasta schimbare.

In aceste conditii, este obligatorie convocarea Adunarii Generale a Asociatilor si adoptarea unei hotarari prin care se aproba:

  • Schimbarea exercitiului economico-financiar al societatii si
  • Reactualizarea Actului constitutiv al societatii.

In cazul unui S.R.L. cu Asociat unic, modificarile urmeaza a se aproba prin decizia Asociatului unic. Hotararea/Decizia aferenta se va depune la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul competent si publicata in Monitorul Oficial, dovada inregistrarii urmand a se elibera in termen de 3 zile lucratoare.

GHID GDPR
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram