Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
Mailchimp - subscribe form sidebar

Tendintele pietei in 2022. IT-ul si constructiile, sub semnul incertitudinii | Comunicat de Presa

14 februarie 2022

Ultimii doi ani au fost dificili atat din punct de vedere social, cat si economic. In 2020, numeroase industrii au fost afectate de lockdown-ul sever de la inceputul pandemiei, iar 2021 a adus preturi foarte ridicate la materiile prime si la produsele de baza, dar si o lipsa de candidati in aproape toate sectoarele de activitate.

Laura Stefan, Managing Director Accace Romania, a discutat cu wall-street.ro despre principalele fenomene din piata muncii care pot determina directia in care se indreapta economia si societatea romaneasca in anul 2022.

„Printre cei mai importanti indicatori din piata muncii care pot estima evolutia economiei anul urmator sunt rata somajului si structura pe grupe de varsta – in prezent peste 60% dintre persoanele somere sunt in grupa de varsta de 15-25 de ani sau peste 45 de ani. La fel de importanta este si structura pe nivelul de instruire – peste 90% din someri sunt din randul celor fara studii postliceale sau universitare”, a precizat Laura.

Este indicat sa urmarim locurile de munca vacante de la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), intrucat numarul acestora este in crestere, dar sa fim atenti si la evolutia salariului mediu. Datele INS arata ca in octombrie 2021 (ultima luna pentru care exista date disponibile), castigul salarial mediu nominal brut a fost de 5773 lei, cu 41 lei (+0,7%) mai mare decat in luna septembrie 2021, in timp ce salariul mediu net a fost de 3.544 lei.

„Acestor indicatori li se alatura si numarul maxim de lucratori din afara Uniunii Europene pe care angajatorii ii pot angaja in Romania in 2022. In prezent, se discuta despre dublarea contingentului de 50.000 de lucratori din afara UE admisi pe piata muncii in 2021”, adauga Laura.

Industria IT si constructiile

In ceea ce priveste criza de personal, deficitul se va mentine si pe parcursul anului 2022, iar sectoarele cele mai afectate din acest punct de vedere vor fi constructiile, IT-ul, HoReCa si industria prelucatoare, estimeaza specialistii Accace.

Dintre domeniile enumerate, sub semnul incertitudinii se vor afla IT-ul si constructiile in contextul posibilitatii eliminarii facilitatilor fiscale. Conform Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR), in urma caruia Romania beneficiaza de 29 de miliarde de la UE, pana in 2025, facilitatile fiscale din constructii, IT si cercetare vor fi eliminate. In constructii, impactul negativ ar putea aduce incurajarea muncii la negru si reducerea salariilor anagajatilor, ceea ce ar face si mai dificila acoperirea necesarului fortei de munca.

Pe de alta parte, Laura este de parere ca „in industria de IT, aceasta decizie ar avea ca efect reducerea investitiilor straine in acest sector si potential o reintoarcere la forma gri a contractelor de servicii prin PFA.”

Migrarea catre freelancing

Laura vorbeste si despre migrarea sporita a romanilor catre alte forme de colaborare, in incercarea de a gasi un echilibru profesional. In 2021, tranzitia catre freelancing a putut fi observata foarte puternic. Tocmai de aceea, este de asteptat ca acest fenomen sa ia amploare si in domenii precum IT-ul, pe fondul eliminarii facilitatilor fiscale amintite anterior.

In ciuda climatului economic dificil, tot mai multi angajatori sunt interesati sa isi deschida propriul SRL sau PFA, trend care este de asteptat sa se mentina si in 2022, si sa renunte la contractul de munca individual incheiat cu un angajator.

„Da, este o tendinta tot mai evidenta. Observam in ultima perioada o migrare de la mentalitatea de angajat la cea de prestator si dorinta de a lucra simultan cu mai multe companii. In contextul muncii remote este destul de usor, mai ales pentru specialistii care lucreaza in domeniul IT sa gaseasca proiecte atat in tara, cat si in strainatate. Legislatia fiscala pentru activitatile prestate prin PFA este destul de stricta si trebuie respectate criteriile mentionate in Codul Fiscal pentru a nu risca reincadrarea veniturilor in categoria celor care provin din activitati dependente, care sunt impozitate cu toate taxele si contributiile salariale”, a mai aratat Laura Stefan.

Despre Accace Romania

Prezenta pe piata locala incepand cu anul 2007, compania a inteles nevoia clientilor de a avea toate procesele interne gestionate sub o singura umbrela, devenind un furnizor complet si inovator de consultanta si externalizare servicii. In prezent, Accace Romania ofera servicii de contabilitate, raportare, salarizare, administrare de personal, precum si consultanta fiscala, corporate si juridica, prin intermediul unui cabinet de avocatura afiliat. In plus, Accace pune la dispozitia clientilor solutii tehnologice noi pentru a sustine si a imbunatati aceste servicii, solutii dezvoltate la nivel global si adaptate in functie de specificul clientilor locali.

Ce servicii oferim in Romania

Contacteaza-ne

Strada Frumoasa, nr. 30, etaj 2, sector 1, Bucuresti


+40 314 050 440

Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram