Acces gratuit la
Află în timp util care sunt cele mai importante schimbări ce ar putea să-ți influențeze afacerea! Îți oferim GRATUIT acces la ultimele modificări legislative, analize și studii de caz, sfaturi utile, invitații la evenimente, informații despre noile noastre servicii sau despre tool-urile interne, totul direct în inbox-ul tău.
Vizitează secțiunea noastră de Noutăți!
Îți vom trimite doar informații relevante pe care le vom considera de interes pentru ține, iar datele tale personale vor fi în siguranță, conform termenilor & condițiilor și politicii noastre privind GDPR.
Nu reușești să te abonezi? Încearcă această pagină.
Actualizările legislative pot aduce adesea provocări, dar și oportunități pentru companii și angajați. Una dintre aceste schimbări recente se referă la tichetele culturale, la stabilirea valorii acestora pentru semestrul I al anului 2025. Această modificare poate avea implicații directe asupra angajatorilor și angajaților din România, motiv pentru care te invităm să înțelegi ce presupune aceasta pentru organizarea financiară a companiei tale.
Contextul legislativ al modificării valorii tichetelor culturale
Conform informațiilor apărute în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 244, la data de 20.03.2025, s-a publicat Ordinul nr. 361/2680/2025, emis de Ministrul Finanțelor și Ministrul Culturii. Acest ordin stabilește valoarea sumei indexate care se acordă sub formă de tichete culturale pentru semestrul I al anului 2025.
În conformitate cu prevederile acestui Ordin, pentru semestrul I al anului 2025, valoarea sumei care se acordă lunar, respectiv ocazional, sub formă de tichete culturale, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.045/2018, cu modificările ulterioare, a fost fixată la maximum 220 de lei/lună, respectiv 450 de lei/eveniment.
Este important de menționat că această valoare nominală va fi aplicabilă și pentru primele două luni ale semestrului II al anului 2025, respectiv august 2025 şi septembrie 2025.
Implicații fiscale ale tichetelor culturale
Anterior acestei modificări, conform Ordinului nr. 4.680/3.219/2024, valoarea nominală a tichetelor culturale era de maximum 220 lei/lună și de maximum 440 lei/eveniment. Aceste tichete sunt văzute ca avantaje de natură salarială și sunt supuse unui impozit pe venit de 10% aplicat la valoarea nominală a acestora. În plus, nu se datorează contribuții sociale obligatorii pentru ele. Orice valoare care depășește suma maximă este asimilată veniturilor din salarii și va fi impozitată cu toate taxele și contribuțiile sociale obligatorii.
Un aspect important de menționat este că aceste tichete culturale nu au implicații directe asupra TVA, astfel încât organizarea financiară în acest sens nu necesită ajustări suplimentare.
Beneficiul unui sfat specializat
În concluzie, este esențial ca entitățile să fie informate corect și să acționeze conform noilor prevederi. Ajustarea valorii tichetelor culturale poate genera potențiale implicații pentru angajatori și angajați la acordarea acestui beneficiu extra-salariat. La Accace Romania, ne angajăm să vă oferim informații actualizate și suport în această privință. Echipa noastră de experți este gata să vă consilieze în ceea ce privește modificările legislative și impactul lor asupra beneficiilor extra-salariale.
Află ce alte beneficii extra-salariale pot fi implementate de către entități parcurgând acest articol.