Avand in vedere circumstantele economice actuale, este des intalnita situatia in care un salariat si nu numai, se afla in imposibilitatea de a–si achita ratele restante, iar urmarea cel mai des intalnita este infiintarea popririi asupra salariului acestuia.
Poprirea reprezinta unul dintre mijloacele procesuale prin care se poate solicita si realiza urmarirea silita in situatia in care debitorul nu isi executa obligatia.
Conform Codului de Procedura Civila, “salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
b) pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.”
Este util de mentionat faptul ca, in cazul mai multor popriri pe acelasi nume, suma ce poate fi retinuta nu poate fi mai mare de jumatate din salariul net al angajatului dintr-o luna.
Cum se infiinteaza poprirea?
Poprirea se infiinteaza la cererea creditorului de catre un executor judecatoresc al carui birou se afla in circumscriptia curtii de apel unde isi are domiciliul sau sediul debitorul ori tertul poprit (angajatorul), conform art. 782 din Codul de Procedura Civila.
Care sunt insa obligatiile angajatorului (tertului poprit) in cazul in care acesta primeste o adresa de infiintare a popririi pentru un salariat al sau?
In termen de 5 zile de la data comunicarii popririi si in cazul sumelor de bani datorate in viitor, de la scadenta acestora, tertul poprit va avea urmatoarele obligatii:
- va consemna suma de bani, daca creanta poprita este exigibila si va comunica acest lucru executorului judecatoresc;
- va plati direct creditorului suma retinuta si cuvenita acestuia, in cazul sumelor datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii, precum si in cazul sumelor datorate cu titlu de despagubiri pentru repararea pagubelor cauzate prin moarte, vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii sau va vira suma respectiva in contul de consemnari comunicat de catre executorul judecatoresc prin adresa de infiintare a popririi.
Foarte important este faptul ca poprirea ramane valabila si atunci cand debitorul isi schimba locul de munca sau este pensionat. In aceste cazuri, tertul poprit (angajatorul) va trimite actele prin care s-a infiintat poprirea unitatii la care se afla noul loc de munca al debitorului sau organului de asigurari sociale competent, care, de la data primirii acestor acte, devine tert poprit, potrivit prevederilor art. 786 din Codul de Procedura Civila.
In situatia in care debitorul paraseste unitatea fara ca aceasta sa cunoasca noul loc de munca al debitorului, ea il va incunostinta pe creditor despre aceasta situatie.
In cazul in care, noul loc de munca al debitorului este aflat ulterior, creditorul il va aduce la cunostinta unitatii de la care debitorul a plecat, pentru a se transmite actele prin care s-a infiintat poprirea.
Sanctiuni
Sanctiunea ce poate fi aplicata tertilor popriti care nu isi indeplinesc obligatia de efectuare a popririi, este prevazuta de Codul de Procedura Civila si si consta in amenda, cu o suma cuprinsa intre 2.000 lei si 10.000 lei.
Cum se desfiinteaza poprirea?
Conform art. 794 din CPC, in situatia in care dupa infiintarea popririi, motivul pentru care s-a infiintat aceasta a incetat sa mai existe, executorul judecatoresc, din oficiu sau la cererea debitorului poprit, va dispune desfiintarea popririi printr-o adresa catre tertul poprit.