Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
GHID FISCAL
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar

Criptomonedele – o noua provocare in domeniul fiscalitatii | Comunicat de Presa

22 noiembrie 2021

Accace Romania, una dintre principalele companii de consultanta de afaceri si externalizare servicii din Europa Centrala si de Est, face o analiza in domeniul fiscalitatii criptomonedelor in Romania si a celor mai importante prevederi legislative in acest sens.

La nivel global, piata criptomonedelor este in plin proces de dezvoltare, alaturi de numarul utilizatorilor, trend care tinde si mai mult spre o extindere a ariei de utilizare a acestor monede virtuale. In Romania, incepand cu anul 2019, au fost introduse in Codul Fiscal noi reglementari privind impozitarea veniturilor obtinute ca urmare a tranzactionarii criptomonedelor. Astfel, persoanele fizice care obtin acest tip de venituri au obligatia de a declara si de a plati impozit pe veniturile din alte surse si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), fiecare in cota de 10%, iar contributia de asigurari sociale (CAS) nu se datoreaza.

Declararea veniturilor se efectueaza prin depunerea anuala a Declaratiei Unice, incepand cu veniturile obtinute in anul 2019. Cota de 10% reprezentand impozit pe venit se aplica asupra castigului obtinut de individ, respectiv diferenta pozitiva dintre pretul de vanzare si costul de achizitie, inclusiv costurile alocabile tranzactionarii de monede virtuale.Potrivit legislatiei in vigoare, contributia CASS se va datora in situatia in care totalul veniturilor obtinute la nivelul unui an fiscal este de cel putin 12 salarii minime brute pe tara (in 2021, plafonul este de 27.600 lei), contributia de 10% fiind plafonata la aceasta valoare.

Exceptie de la impozitare o fac castigurile de maximum 200 lei/tranzactie, conditia fiind ca totalul castigurilor intr-un an fiscal sa nu depaseasca 600 lei.

Plata unor servicii in criptomonede – speta

Unul dintre cazurile care poate ridica intrebari privind impozitarea veniturilor din criptomonede este cel in care o entitate de tip PFA presteaza servicii pentru care este remunerata de catre beneficiar in criptomonede si nu in moneda traditionala (fiat), desi valoarea facturii emise se prevede in fiat.

Pentru a exemplifica cat mai exact, prezintam urmatoarea speta: „Luam in considerare exemplul in care entitatea presteaza servicii recurente, iar, conform unui contract, emite lunar o factura de 1000 euro, plata urmand sa se efectueze in 1000 de criptomonede cu o valoare initiala de 1 euro. Mentionam ca beneficiara serviciilor este o entitate care detine o platforma de tranzactionare, unde aceste criptomonede pot fi convertite ulterior in fiat, valoarea acestora fluctuand in mod continuu.”

Astfel, potrivit Codului Fiscal, o entitatea de tip PFA va impozita veniturile obtinute prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual, unde acesta se determina ca diferenta dintre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente. Mai departe, urmarind prevederile in materie, se observa ca venitul brut face referire la sumele incasate efectiv la nivelul entitatii.

In exemplul, exista o facturare lunara in moneda euro, insa o incasare efectiva in fiat se va putea recunoaste abia la momentul tranzactionarii criptomonedelor oferite ca metoda de plata a facturii si a obtinerii unui venit efectiv incasat de catre entitate. Totodata, trebuie avut in vedere si faptul ca prin termenul de „incasat” s-ar putea deduce ca sumele ar trebui sa apara efectiv in contul bancar al entitatii si nu sa ramana sub forma unui credit pe platforma de tranzactionare a criptomonedelor.

Potrivit specialistilor Accace, in aceasta situatie, un subiect de discutie ce ar putea aparea in interactiunea cu organele de control este dat de momentul impozitarii veniturilor la nivelul PFA, in situatia in care respectiva entitate de tip PFA alege sa tranzactioneze criptomonedele – obtinute ca metoda de plata a facturilor emise – in anul fiscal urmator anului de prestare a serviciilor.In opinia specialistilor Accace, exista argumente legislative pentru a sustine ca impozitarea ar trebui efectuata in anul fiscal in care respectivele criptomonede sunt tranzactionate intr-o moneda traditionala recunoscuta de Banca Nationala a Romaniei, iar suma aferenta este incasata de entitate in contul sau bancar. Estimam, insa, ca eventualele clauze contractuale ar putea atrage interpretarea conform careia declararea sa se efectueze pe baza facturilor emise, iar, ulterior tranzactionarii de criptomonede, in cazul in care valoarea tranzactionarii depaseste valoarea facturata pentru prestarea de servicii, sa aiba loc o noua declarare pentru diferenta, de data aceasta la nivel de persoana fizica pentru veniturile din alte surse.

GHID FISCAL
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram