Acces gratuit la
Află în timp util care sunt cele mai importante schimbări ce ar putea să-ți influențeze afacerea! Îți oferim GRATUIT acces la ultimele modificări legislative, analize și studii de caz, sfaturi utile, invitații la evenimente, informații despre noile noastre servicii sau despre tool-urile interne, totul direct în inbox-ul tău.
Vizitează secțiunea noastră de Noutăți!
Îți vom trimite doar informații relevante pe care le vom considera de interes pentru ține, iar datele tale personale vor fi în siguranță, conform termenilor & condițiilor și politicii noastre privind GDPR.
Nu reușești să te abonezi? Încearcă această pagină.
Raspandirea virusului SARS-CoV-2 in Romania a generat numeroase tulburari in climatul economic, iar efectele s-au resimtit si in pregatirea situatiilor financiare pentru anul 2019 si 2020.
Pentru pregatirea situatiilor financiare aferente anului trecut, pandemia este considerata un eveniment ulterior semnificativ, fiind necesara mentionarea efectelor ulterioare in notele la bilant si in raportul administratorilor, impreuna cu analiza riscurilor la care sunt expuse companiile.Atunci cand evenimentele ulterioare datei bilantului care nu conduc la ajustarea situatiilor financiare anuale sunt semnificative, neprezentarea lor ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor. In consecinta, companiile trebuie sa prezinte urmatoarele informatii aferente evenimentelor ulterioare datei bilantului:
a) Natura evenimentului;
b) O estimare a efectului financiar sau o mentiune conform careia o astfel de estimare nu poate fi facuta.
Avand in vedere circumstantele si efectele numeroaselor schimbari din aceasta perioada, in analiza lor, companiile trebuie sa considere urmatoarele elemente:
In cazul in care compania primeste, ulterior datei bilantului pana la autorizarea acestora pentru emitere, informatii despre conditiile ce au existat la data bilantului, entitatea trebuie sa actualizeze prezentarile de informatii ce se refera la aceste conditii, in lumina noilor informatii, respectiv sa ajusteaza valorile recunoscute in situatiile sale financiare, pentru a reflecta evenimentele ulterioare datei bilantului.
Conform OUG 48, art. XIV, termenul pentru depunerea situatiilor financiare pentru anul 2019 este 31 iulie 2020 inclusiv.
Neintocmirea, nesemnarea si nedepunerea bilantului in termenul legal constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenzi de pana la 4.500 de lei, conform Legii contabilitatii nr. 82/1991, cu modificarile si completarile ulterioare.
In ceea ce priveste companiile cu an fiscal diferit de cel calendarisitic si pregatirea situatiilor financiare intermediare, avand termen de pregatire si depunere anul 2020, COVID-19 este considerat un eveniment ulterior semnificativ care afecteaza rezultatul anului.
Astfel, la pregatirea si prezentarea situatiilor financiare, compania trebuie sa considere efectele acestei perioade prin:
Declaratii fiscale si alte servicii fiscale administrative (compliance) | Asistenta in timpul inspectiilor fiscale | Tax review | Consultanta fiscala cetateni nerezidenti | Consultanta fiscala tip abonament sau ad-hoc | Planificare fiscala internationala | Administrare si procesare documente contabile | Servicii de raportare financiara, contabila si statistica | Consultanta financiar-contabila | Scanare, extragere, validare si arhivare a documentelor financiar-contabile | Raportare financiara internationala | Microsoft Dynamics NAV | Recrutare de personal in domeniul financiar-contabil | Portal online contabilitate | Traininguri financiar-contabile