Acces gratuit la
Află în timp util care sunt cele mai importante schimbări ce ar putea să-ți influențeze afacerea! Îți oferim GRATUIT acces la ultimele modificări legislative, analize și studii de caz, sfaturi utile, invitații la evenimente, informații despre noile noastre servicii sau despre tool-urile interne, totul direct în inbox-ul tău.
Vizitează secțiunea noastră de Noutăți!
Îți vom trimite doar informații relevante pe care le vom considera de interes pentru ține, iar datele tale personale vor fi în siguranță, conform termenilor & condițiilor și politicii noastre privind GDPR.
Nu reușești să te abonezi? Încearcă această pagină.
ANAF a publicat Ordinul nr. 407/2025, cu actualizări în ceea ce privește obligația de raportare prin Declarația informativă D406 (SAF-T), reglementată prin Ordinul nr. 1783 din 4 noiembrie 2021.
Una dintre cele mai importante noutăți privind fișierul standard de control fiscal SAF-T se referă la extinderea categoriilor exceptate de la depunerea SAF-T.
Conform punctului 4 din Ordinul nr. 1783/2021, următoarele categorii de contribuabili nu au obligația de depunere a fișierului standard de control fiscal (SAF-T):
a) persoanele fizice autorizate (PFA);
b) întreprinderile individuale (II);
c) întreprinderile familiale (IF);
d) persoanele fizice care desfășoară activități cu scop lucrativ (PFL);
e) asociațiile familiale (ASF);
f) societățile profesionale de avocați cu răspundere limitată (SPAR) și cabinetele individuale de avocat;
g) societățile profesionale notariale și birourile individuale notariale;
h) cabinetele medicale individuale (CMI);
i) societățile profesionale de practicieni în insolvență (SPI);
j) întreprinderile profesionale unipersonale cu răspundere limitată (URL);
k) instituțiile publice (PUB), indiferent de sursa lor de finanțare sau de categoria de contribuabili la care sunt încadrate;
l) autoritățile administrative, indiferent de sursa lor de finanțare.
În continuarea acestora, au fost introduse noi excepții de la obligația de raportare:
Totodată, Ordinul urmărește să alinieze obligația de raportare SAF-T cu cea de organizare a contabilității în partidă dublă, prin introducerea următoarei prevederi: punctul 3, litera s) alte persoane juridice care nu se regăsesc menționate în mod expres la pct. 4 și au obligația, potrivit legii, să organizeze și să țină contabilitatea în partidă dublă.
Obligația de depunere a fișierului standard de control fiscal (SAF-T) revine tuturor contribuabililor care intră sub incidența prevederilor legale, începând cu data menționată de ANAF în prezentul Ordin.
Pentru contribuabilii nou-intrați în obligația de raportare SAF-T, există o perioadă de grație de 6 luni, în care fișierul poate fi transmis fără aplicarea sancțiunilor contravenționale, în vederea acomodării cu cerințele tehnice și de conținut. Respectarea termenelor și menținerea coerenței între datele din SAF-T și cele din evidențele contabile și fiscale sunt esențiale pentru evitarea riscurilor în cazul unui control fiscal.
Recomandăm tuturor contribuabililor să revizuiască atent forma de organizare contabilă și statutul legal al societății pentru a determina corect aplicabilitatea obligației de raportare SAF-T, conform noilor reglementări. Pentru mai multe detalii sau suport în implementarea cerințelor SAF-T, echipa noastră vă stă la dispoziție!
Iuliana Chitucea | Accounting Team Leader Accace Romania
In Monitorul Oficial nr. 1073/9.11.2021 a fost publicat Ordinul 1783/2021. Acesta stabileste natura informatiilor care trebuie declarate de contribuabili prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura, conditiile de transmitere, termenele si datele de la care categoriile de contribuabili sunt obligate sa transmita raportarea SAF-T.
Fisierul standard de control fiscal (SAF-T) se transmite de catre contribuabili prin intermediul Declaratiei informative D406, al carei model este prevazut in ordin.
Declaratia informativa D406 se depune doar online, in format electronic.Contribuabilii beneficiaza de o perioada de gratie de:
Perioada de depunere a declaratiei D406 este aceeasi cu perioada TVA.
Obligatia de transmitere a Declaratiei informative D406 devine efectiva pentru fiecare categorie de contribuabili, astfel:
Pentru categoria marilor contribuabili
Pentru categoria contribuabililor mijlocii
Pentru categoria contribuabililor mici
Pentru categoria contribuabililor nou-inregistrati
Declaratii fiscale si alte servicii fiscale administrative (compliance) | Asistenta in timpul inspectiilor fiscale | Tax review | Consultanta fiscala cetateni nerezidenti | Consultanta fiscala tip abonament sau ad-hoc | Planificare fiscala internationala | Administrare si procesare documente contabile | Servicii de raportare financiara, contabila si statistica | Consultanta financiar-contabila | Scanare, extragere, validare si arhivare a documentelor financiar-contabile | Raportare financiara internationala | Microsoft Dynamics NAV | Recrutare de personal in domeniul financiar-contabil | Portal online contabilitate | Traininguri financiar-contabile